Задават ли се фалити заради спрения газ?

Задават ли се фалити заради спрения газ?
A A+ A++ A

Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те са по големи замърсители. Не може да се мине и на ток, защото това са съоръжения, които струват милиони левове и се изграждат за дълъг период от време. Това обясни Константин Стаменов – председател на Българската федерация на големите енергийни консуматори, в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Според него след спирането на доставките на руски газ, щети ще има в много сектори на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е ръстът на крайните цени.

„Нашите предприятия работят 80% за износ. В момента електроенергията се купува на пазара ден напред, така и не се разработи механизъм да имаме дългосрочни договори, което ни излага на огромна несигурност. Ако и природният газ поскъпне, тези 80%, които изнасяме, може да се свият. И така да се наложи да се намали производството“, обясни той. По думите му така са възможни фалити.

„За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става с цените на електроенергията. Може да се стигне и до фалити, но при големите предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето“, посочи Стаменов.

Според него големият проблем е, че при такива екстремни процеси се спират инвестиционни проекти. „Едно предприятие като не се обновява, то е обречено на умиране“, смята още Константин Стаменов. 

#фалити #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »