Правителството е подсигурило алтернативни енергийни източници, но...

Правителството е подсигурило алтернативни енергийни източници, но...
A A+ A++ A

Дълги години повтарям, че тази зависимост на енергийни суровини от Русия крие огромни рискове, освен че създава и чисто геополитически проблеми на България през годините. Сега, в този момент, в който Русия едностранно реши да прекрати доставките на газ, изменяйки извън регламентираното договора, който има за износ на газ към България, ни показа на практика как тези рискове могат да се отразят на страната ни. Това каза пред журналсти вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в отговор на въпрос за енергийната криза.

За щастие, ние сме част от Европейския съюз и той е солидарен съюз, който, убеден съм, че бързо ще намери решение и на този проблем, заяви Сандов. Като правителство, през последните няколко месеца сме разглеждали този риск и сме успели да подсигурим, на първо място, за да преминем към други горива, и второ - алтернативни източници на този тип ресурси. Единствената разлика ще бъде цената, но тук България, като държава и като правителство, ще направим всичко възможно да компенсираме тези разлики, както в момента правим с разходите за електричество, изрази увереност вицепремиерът.

Цената на горивата от тези алтернативни източници ще се определи, когато се сключат договорите за внос, обясни Борислав Сандов. "В момента се опитваме да намерим общоевропейско решение, което да направи голяма общоевропейска поръчка, за да се намалят разходите. Ако се окаже, че "входът" на тези суровини е от Гърция и Турция, и преминава през България, ще получаваме и транзитни такси, което допълнително може да намали тези разходи или да имаме и по-ниски цени на горивата. Но, ако има висока цена, която е непосилна за бизнеса и не отговаря на възможностите на българските домакинства, държавата ще се намеси, както се намеси по време на пандемията. 

Но нека да видим, какво решение днес ще бъде намерено в Брюксел и как в него ще бъде включена и България. Имаме огромен капацитет за пренос на газ", заяви Сандов. 

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и министърът на образованието и науката Николай Денков, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, откриха днес учебен автоцентър "Макгахан" и "Водородно училище за зелено бъдеще" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата. 

В отговор на въпрос министърът на образованието акад. Николай Денков каза, че България не иска посредник, а иска да се изпълнява договорът за газа, както е подписан с Русия.

#Сандов #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"