Радев: Изправени сме пред продоволствена криза заради войната в Украйна

Радев: Изправени сме пред продоволствена криза заради войната в Украйна
A A+ A++ A

Изправени сме пред продоволствена криза – вторична война от войната в Украйна, наред с кризата на сигурността. Пристанищата на втория по големина износител на пшеница са блокирани, изтъкна още държавният глава. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Мадрид.

Естествено, че във фокуса в нашите разговори (с Испания - бел. ред.) стоеше въпросът за сигурността, но си отговорете на въпроса каква е испанската общност в Украйна и има ли такава – ние имаме 300-400 хиляди българи там, те са точно в зоната в конфликт, изтъкна той.

"Това се разбира от редица европейски лидери, включително от премиера на Испания, но не се разбира от някои хора в България. Нашият залог – това е укрепване на нашата сигурност чрез съвместно изграждане на съвременни отбранителни способности", подчерта Радев. Именно тук е голям интересът на Испания за военно коопериране, в развитието на военната наука, във военните изследвания и най-вече в съвместно производство и съвместно излизане на пазара в трети страни. Испанската военна промишленост вече е ангажирана за големи десантни кораби и дори самолетоносач. От своя страна България има силно развит IT сектор, а във всички съвременни военни платформи все повече преобладава софтуерът.

"Между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво и това е много важна предпоставка за развитие на нашите отношения. Поканата на български президент за първи път от 1999 година насам ясно показва амбицията на двете страни да развиват отношенията си много по-интензивно", посочи държавният глава.

Президентът Румен Радев и съпругата му пристигнаха на официално посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »