Експерт: Където погледнете в енергетиката, наследството от ГЕРБ е трагично

Експерт: Където погледнете в енергетиката, наследството от ГЕРБ е трагично
A A+ A++ A

Управляващите запазиха спокойствие от нечестния ход на "Газпром" и обявиха, че имат алтернативи. Има ли риск обаче от руски изненади и в други сектори на енергетиката - зададохме въпроси на експерта по атомна енергия проф. д-р Георги Касчиев. Той е атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил е в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Интервю на Светлана Георгиева в Дневник. 

"Газпром" спря газовите доставки за България. Как тълкувате случващото се?

- Това няма нищо общо с добрата бизнес практика и спазването на договорите. Това е решение, продиктувано по команда на Кремъл, следствие от политически решения. Не е изненадващо, тъй като отдавна се знае, че "Газпром" е един от инструментите за прокарване на външната политика на Кремъл.

Единствено можем да отбележим тъжния факт, че ГЕРБ не направиха нищо за осигуряване на алтернативни доставки на газ, след като през 2009 г. пак бяха спрени от "Газпром". Беше ясно какво трябва да се направи. Изграждането на връзката с Гърция беше саботирано, и досега я нямаме.

Чуват се гласове ние да затворим крана на "Турски поток", говори се за голямо поскъпване - вие какво мислите?

- Със сигурност, ако не се стигне до възобновяване на доставките от Русия, без съмнение ще има поскъпване - има недостиг на пазара на газ. Успокояващо е, че отоплителният сезон свърши - софийската "Топлофикация" гълта една трета от доставките на газ. Все пак останалите консуматори - това са заводите: стъкларски, торови, циментови - при тях газът не може да бъде заменен.

Възможно ли е Русия да предприеме нещо, с което да затрудни функционирането на ядрената централа у нас?

- Имаме планирана доставка на свежо ядрено гориво следващия месец, имаме и планирани извозвания на отработено гориво два пъти тази година.

Какво би станало, ако не получим тази доставка?

- Нищо няма да стане, защото имаме достатъчни резерви.

Колко достатъчни?

- Точно колко нямам право да ви кажа, но няма място за притеснение за тази година, за другата...

Преди два дни станаха 36 години от аварията в атомната централа на Чернобил - какви са изводите за ядрената енергетика?

- Подобни аварии са много малко вероятни. Те могат да станат при съвпадение на някои много рядко срещани събития и по принцип се дължат на фактори като прекалено висока самооценка, незачитане на чуждото мнение, недооценка на рисковете, подценяване, горделивост, неумение да се учат от опита и грешките на другите. За съжаление също и на факта, че хората си казват: Не, при нас това никога няма да стане.

Нашата цел е рискът да бъде сведен до пренебрежимо малък.

Какво ще се случи с отработеното ядрено гориво, за което неведнъж сте алармирали, че се трупа в "гробище" у нас, вместо да се изнася по договор в Русия?

- Отработеното гориво е най-опасният продукт от експлоатацията на ядрените реактори. Трябва отчетливо да правим разлика между отработено гориво и радиоактивни отпадъци. Радиоактивните отпадъци съдържат мизерна част от радиоактивните материали, които са произведени от реакторите. Радиацията на отработеното гориво е много висока, трябва да се осигури защита от нея, както и охлаждане и тъй като съдържа делящи се материали, трябва да се съхранява по такъв начин, че да не се допусне неконтролируема реакция.

Според стратегията трябва всяка година да се изпраща в Русия повече отработено гориво, отколкото се произвежда, за да намалее натрупаното значително количество, тъй като е имало периоди, в които не е изпращано - главно след 1989 г. до 2000 г. За междинното му съхранение на площадката на АЕЦ "Козлодуй" са направени хранилища - за мокро и за сухо съхранение. До 2015 г. сме изпращали минимум 50 т всяка година, но за съжаление след това тази практика е грубо нарушена, така че до 2020 г. вместо минимум 250 т са изпратени само 26,5 т. Стига се до ситуация, че на площадката, вместо да намалява отработеното гориво, неговото количество нараства и към края на предишната година имаме към 919 т (нарастване с близо 116 т в сравнение с края на 2015 г.).

Имаме документ какво да правим, имаме договор с руската страна, могли сме да пращаме, но поради причини, свързани с безотговорност и некомпетентност, е допуснато неизпълнение. И чак през 2020 г. новото ръководство на централата започва да си изпълнява задълженията и за две години са реализирани три транспорта за Русия. За тази година също има предвидени два транспорта, надявам се, че и при тази влошена геополитическа обстановка това ще бъде направено. Руската страна досега е показвала коректно отношение. Но за следващите години има голяма неяснота как ще се развият отношенията с Русия.

Запознат съм добре с тези проблеми, тъй като сега, при новото правителство, бях поканен да съдействам и съм заместник-председател на междуведомствената работна група, която подготвя актуализирания проект на тази стратегия, който е завършен и предаден на министъра. Предстои неговата екологична оценка, обществени обсъждания, ще бъде предоставен и на Европейската комисия.

Само да спомена, че тъй като досега действащата стратегия от 2015 г. е с редица несъответствия с изискванията на европейските директиви, има стартирана наказателна процедура срещу България, във втората фаза от общо три. Ние сме пред налагане на глоба. Чак през февруари т.г. се създаде междуведомствена работна група и се започна формулиране на основните концепции, цели, планове за действие и се стигна до напълно приемлив вариант.

От години предупреждавате, че ГЕРБ подчинява цялата ни ядрена енергетика на Русия. Подчинена ли е в крайна сметка?

- Не е подчинена, но е много силно зависима от Русия. Не е направено нищо да се идентифицира кои от дейностите могат да бъдат диверсифицирани - доставката на свежо ядрено гориво, доставката на резервни части, доставката на инженерни и научни услуги. Налага се да се търсят алтернативи. Такива има.

Например същата централа като нашата функционира в Чехия. И чешката индустрия е в състояние да произвежда редица от необходимите резервни части. За ремонта на Пети блок, който беше спрян преди два дни, всички необходими доставки са извършени, както досега, от Русия. Проблеми могат да се очакват евентуално за есента, когато трябва да се спре Шести блок, но според мен с подсигуряването на възможност за поръчка на резервните части от Чехия нещата изглеждат далеч по-спокойни.

Има ли правен или технологичен проблем да се ползва ядрено гориво от друг производител, който не е руски?

- Това е другият въпрос за диверсификацията на ядреното гориво. По принцип досега само американската "Уестингхаус" произвежда по свой проект ядрено гориво за реакторите. Тя спечели търг за доставка на свежо гориво в Чехия преди години и двата блока на "Темелин" бяха заредени с американско гориво. Имаше известни проблеми, свързани с механичните свойства на касетите, които частично бяха решени през годините. Без да се създават проблеми за безопасната експлоатация, но все пак. Някои от касетите получаваха изменение на геометричната си форма - като банан или S-образни.

През 2008 г. на проведения търг руската страна предложи изненадващо добра цена, значително по-ниска от тази на "Уестингхаус", и Чехия предпочете руското гориво. Американците продължиха да усъвършенстват производството си. Започнаха да го доставят за украинските реактори на партиди. Общото мнение е, че американците са достигнали производство на касети, по които няма никакви забележки в Украйна. И там 8 от 15-те реактора вече работят изцяло с американско гориво. Като започна войната, обявиха, че повече няма да използват руско гориво.

От две години и в "Темелин" са заредени 6 касети на "Уестингхаус". Така че трупа се такъв опит в диверсифицирането. През 2019 г. и от българска страна са започнати такива преговори с американската компания и поради натиска на ЕК за разнообразяване на доставките на горива. В ход са анализи, които трябва да бъдат одобрени от нашия регулатор. Плановете са тези етапи да приключат до 2024 г., така че тогава годишното зареждане на Пети блок от 48 касети да бъде с гориво от алтернативния производител.

Най-вероятно ще има и трети производител на ядрено гориво - френската компания "Фраматом". Следващия месец наша делегация ще посети щабквартирата й в Париж. За отработеното гориво също ще преговаряме с Франция, защото тя е единствената страна в Европа, която има практика в това отношение. Проблемът е, че технологията й е за западно гориво, където формата на касетата е друга, както и материалите, размерите.

Какво да се прави с двата платени и доставени ядрени блока от Русия за АЕЦ "Белене" в тази ситуация?

- Не сме ние тези, които трябва да мислят какво да се прави с тези реактори. Те имат собственик - Националната електрическа компания, която, независимо че навремето не е имало нито технически проект на централата, нито стратегия, нито договор за изграждането й, нито е било осигурено финансиране - по причини, известни само на рубладжиите, които тогава са били на власт - ги е поръчала. Никой не пита собственика какво ще прави с това оборудване.

Моят отговор е, че нищо не могат да направят, особено след войната да се говори за изграждане на руски реактори... забравете за това. Винаги съм казвал, че това е една безотговорна авантюра на огромна стойност.

Обобщете, моля, какво е наследството на ГЕРБ.

- Няма диверсификация на газовите доставки, за ТЕЦ-овете не е постигната договореност с Европейската комисия за тяхната дерогация - и там имаме пълен провал на ГЕРБ. В хидроенергетиката - в ПАВЕЦ "Чаира" поради некомпетентност и безотговорност сключеният договор за ремонт доведе до унищожение на единия хидроагрегат, възможно е и другите хидроагрегати да са в такова състояние. В ядрената енергетика имаме пълен провал в изграждането на нова ядрена мощност - "Белене", както и на Седми блок на "Козлодуй". Тоест нищонеправене и само говорене. В управлението на радиоактивните отпадъци също има провал, вече споменах и за провала в управлението и на отработеното гориво и наложената наказателна процедура от ЕК.

Така че, където погледнете в енергетиката, наследството от ГЕРБ е трагично.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"