Вижте как президентът Радев обуздава топ изтребителя "Юрофайтър" (ВИДЕО)

Вижте как президентът Радев обуздава топ изтребителя "Юрофайтър" (ВИДЕО)
A A+ A++ A

"Признателен съм на испанските колеги за уникалната възможност да летя на един от най-съвременните изтребители в света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя, се грижеха за сигурността на небето над България", каза президентът Радев, след като участва в демонстрационен полет с изтребител Eurofighter EF-20 Тyphoon II на испанските Военновъздушни сили от военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Тyphoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета.

По-рано тази година четири испански изтребителя "Eurofighter" участваха в охраната на българското въздушно пространство. България разчита на помощта на съюзниците в НАТО да пази небето си заради затруднената поддръжка на съветските изтребители МиГ 29.

Страната ни закупи и плати 8 изтребителя F-16, но заради пандемията доставката им се отложи за 2025 година.

Радев по-рано предложи страната ни да вземе на лизинг изтребители, докато пристигнат американските машини, но не е ясно дали темата е била обсъдена в Испания.

 

#Румен Радев #Юрофайтър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"