Путин с план да основе нова държава с име Южна Русия на мястото на Украйна

Путин с план да основе нова държава с име Южна Русия на мястото на Украйна
A A+ A++ A

Руската федерация иска да основе на мястото на днешна Украйна нова държава – Южна Русия. За името обаче руснаците ще гласуват на референдум. Това става ясно от документ на висши политици от пропутинската партия „Единна Русия“. Колегите от радио „Свободна Европа“ притежават копие от този документ.

Новата държава ще се основе на мястото на всички завзети територии. В момента Русия е превзела част областите около Донецк и Луганск в Източна Украйна както и земи от Херсон до Мариупол. Следващите цели са от Запорожие до Днипро.

Документът е озаглавен „Манифест на южноруския Народен съвет“ и е приет на 16 април. Съставителите му твърдят в него, че чрез "революцията" през 2014 година Украйна е загубила легитимността си. Тогава според този документ е имало пуч срещу президента Янукович и властта е иззета от нацисти.

В документа пише:

„В отговор на терора и въвеждането на нацистката идеология в бившата държава Украйна, властта ще бъде предадена на Народен съвет и ще се основе нова държава – Южна Русия. Тази нова държава ще се базира на единността на трите нации в руската федерация – руснаци, украинци и беларуси.“

За основаването на тази държава руснаците ще гласуват на референдуми – също като при признаването на анексирания през 2014 Крим. Такъв референдум се очаква в идните дни за статута на град Херсон. Украинските власти се опасяват, че този референдум ще бъде фалшифициран. Херсон е под руска окупация, но населението непрекъснато организира бунтове срещу руснаците. За Донецк и Луганск също са предвидени референдуми. Те трябва да се проведат на 14 и 15 май. 

Инициатори на този документ са Роман Романов, висш функционер на „Единна Русия“, както и олигархът Константин Малофеев, който отдавна финансира руската активност в Донбас.

#Русия #Украйна #Южна Русия #Валдимир Путин #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »