На 9 май: Путин показва Летящия Кремъл, от който ще управлява в случай на ядрена война

На 9 май: Путин показва Летящия Кремъл, от който ще управлява в случай на ядрена война
A A+ A++ A

Уникалният самолет на Владимир Путин за "Деня на Страшният съд", който ще му позволи да продължи да управлява Русия по време на ядрена война, бе забелязан да лети над Москва през последните дни. Във видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как Илюшин Ил-80 минава ниско над покрайнините на града на фона на напрежението, че президентът на Русия може да прибегне до атомно оръжие заради конфликта в Украйна.

Руските власти твърдят, че самолетът ще бъде показан на тазгодишния парад за Деня на победата в понеделник на Червения площад. В момента той участва в репетициите за парада. Гигантският самолет от съветската епоха, който няма прозорци, освен тези на пилотската кабина, и известен като "Летящия Кремъл", досега не е виждан на честване на Деня на победата - отбелязващ поражението на Хитлер и края на Втората световна война - от 2010 година.

Повторната му поява е знак, че Путин иска да изпрати предупредително съобщение на Запада. Самолетът ще бъде ескортиран от два МиГ-29, докато лети ниско над катедралата Свети Василий.

Демонстрирайки ядрената готовност на Русия, стратегическите ракетоносачи Ту-95МС и Ту-160 "Бял лебед" също ще бъдат част от шоуто. Ще бъдат показани и изтребителите от пето поколение Су-57 и далечните бомбардировачи Ту-22М3.

Руското министерство на отбраната потвърди, че осем МиГ-29СМТ ще летят под формата на буквата "Z" в подкрепа на руските военнослужещи, участващи в специална военна операция в Украйна. Критиците смятат, че знакът "Z" е подобен на свастиката в нацистка Германия.

Ил-80 Maxdome е проектиран да служи като Кремъл в небето в случай на ядрена атака и може да се зарежда във въздуха. Путин ще може да управлява Русия и да издава команди на своите военни за ядрени удари от въздушния команден пункт. Голямо "кану" за сателитни комуникации седи на върха на фюзелажа му отпред, с големи антени в кърмата. В опашката на самолета има и лебедка за много нискочестотна (VLF) антена. Хоризонталните стабилизатори също имат място за повече сензори или комуникационни антени.

Самолетът има два големи електрически генераторни модула вътре в двигателите си. Прибиращата се сонда за гориво е под пилотската кабина.

Този самолет обаче трябва да бъде заменен с по-модерния Илюшин 96-400M, което ще позволи на руския лидер повече комфорт, докато контролира войските и ракетите по време на ядрена катастрофа.

Първият от новите самолети за командване и управление е в процес на изграждане, твърди източник от военно-промишления сектор, но се смята, че все още не е готов.

В един смущаващ пропуск в сигурността един от четирите съществуващи самолета беше ограбен миналата година, докато беше подложен на ремонт в руския град Таганрог на Азовско море. Около 39 броя радиооборудване бяха откраднати след отваряне на товарния люк.

Оборудването съдържало благородни метали, като злато и платина, което се разглежда като възможен мотив за кражбата. То тежи няколко килограма.

36-годишният местен таксиметров шофьор Жора Хачунц бе задържан, след като го обвиниха в кражбата, но той твърди, че е бил натопен.

Руската журналистка Божена Ринска каза: "Колко мило. Ръководството ще натисне червения бутон и ще пътува зад Урал със самолет. А ние ще останем под радиоактивната пепел."

#Владимир Путин #ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »