Урсула фон дер Лайен предложи ЕС тотално да забрани вноса на руски петрол

Урсула фон дер Лайен предложи ЕС тотално да забрани вноса на руски петрол
A A+ A++ A

За тотална забрана за вноса на руски петрол в ЕС се обяви Европейската комисия. Това даде да се разбере тази сутрин нейният председател Урсула фон дер Лайен. Тя говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на икономическите и социалните последици за ЕС от войната на Русия в Украйна.

Става дума за пълна забрана за внос на руски петрол – от морето, по тръбопроводи, суров и рафиниран, уточни Фон дер Лайен. Спирането ще стане постепенно и ще приключи към края на годината.

„Това няма да е лесно. Някои страни членки зависят от руския петрол, но трябва да го направим“, категорична бе Фон дер Лайен.

България е сред най-зависимите страни.

„С всички тези стъпки лишаваме руската икономика от възможността за диверсификация“, каза председателят на ЕК.

Новият пакет от санкции съдържа и списък от висши военни и други лица, извършили военни престъпления в киевското предградие Буча. Тези хора отговарят и за обсадата на Мариупол.

Сбербанк ще бъде изключена от международната платежна система SWIFT. Това е най-голямата руска банка и тя държи над 37 на сто от пазара в страната. Ударът по нея и наложените по-рано санкции върху други руски банки е удар по възможността на режима на Путин да се финансира. Банковият сектор на страната ще бъде изолиран от световната финансова сикстема.

ЕС ще забрани на негова територия и излъчванията на три големи руски телевизии, продължи Фон дер Лайен. Те не трябва да формират мнението в Съюза, смята тя.

Предвижда се също забрана за всякакви услуги към руски компании, включително и за техните консултанти и лобисти.

Предложението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

#ЕК #Урсула фон дер Лайен #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"