Леко понижение в цените на агнешкото?

Леко понижение в цените на агнешкото?
A A+ A++ A

По-евтино ще е агнешкото месо за Гергьовден, каза в предаването Точно днес на Радио Пловдив Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му изкупната цена е спаднала с около 10 процента и вероятно ще има леко понижение на цените в магазинната мрежа. 

Увеличението на цената на живото тегло спрямо миналата година е 30 процента, но 20-23 лева за килограм не е толкова много на фона на скоковете в цените на фуражите и електрическата енергия, които достигат 300 процента. Цялостен анализ на цените ще бъде изготвен след Гергьовден, уточни Караколев. Той уточни, че преобладават клиентите, които непременно държат месото на трапезата да е българско и не ги интересува толкова цената. 

Няма как да бъдем конкурентни на вноса от Северна Македния, защото тя не е член на Европейския съюз и съответно не спазва регулациите, които важат в него.  Там подпомагат директно с пазарни мерки клането на агнета, докато в ЕС това не е възможно. А и стандарта на живот в Северна Македония е значително по-висок от този в България, коментира Караколев. 

Той уточни, че единствената изплатена държавна помощ у нас е "де минимис", в момета тече процедура по отпускане на средства, свързани с мерките срещу коронавируса, а за компенсация на цените на фуржите няма никакви предложения. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"