Цената на винетките за леките автомобили поевтинява

Цената на винетките за леките автомобили поевтинява
A A+ A++ A

От началото на следващата година МРРБ смята да намали цената на винетката за леките автомобили. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик, категоричен беше Пенчев.

Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 000 км. пътища, от които едва 3115 км. са платени за тежкотоварните автомобили. В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета - от тежкотоварния трафик.

"Няма да се подадем на натиска, защото това би било крайно несправедливо към цяла България. Разбирате, че няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че, доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите.

Явор Пенчев даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет - с 11 стотинки.

По искането за превозвачите за мерки срещу скъпите горива Министерски съвет ще работи доколкото това е допустимо в европейското законодателство, допълни той пред БНТ.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащия виадукт, и обходния път за тежкотоварния трафик.

#винетки #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"