Британските евроскептици осъдиха Нобеловата награда на ЕС

Британските евроскептици осъдиха Нобеловата награда на ЕС
Евродепутатът и лидер на британската Партия на независимостта Найджъл Феридж. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Британските евроскептици реагираха с ужас на решението Европейският съюз да получи тазгодишната Нобелова награда за мир.

Евродепутатът Найджъл Феридж, лидер на британската Партия на независимостта, обяви, че блокът сее „насилие и разделение“ в страни като Испания и Гърция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Връчването на наградата на ЕС й носи лоша репутация. Вместо да гради мир и хармония, Евросъюзът ще причинява съпротива и насилие“, прогнозира той.

„Испания е на ръба на банкрут. Високопоставени членове на армията предупреждават, че армията може би ще трябва да се намеси в Каталуния“, коментира още лидерът на Партия на независимостта.

Според Феридж гърците гладуват и изоставят децата си, в страната не минава и седмица без бунтове и протести срещу „Тройката и икономическия затвор, който им наложиха“.

По-рано в петък от пресслужбата на ЕК споделиха, че председателят на Комисията Жозе Барозу е много развълнуван от получаването на Нобеловата награда за мир.

„Европейският съюз, като се започне с Европейската общност, обедини отново държави, разделени от Студената война, и то около такива ценности като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, справедливостта, върховенството на закона и зачитането на човешките права", са част от думите на Барозу.

#Нобелова награда #мир #ЕС #Европейски съюз #евродепутат #Партия на независимостта #Великобритания #осъждане #Гърция #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »