Петков се срещна с Камала Харис, договори доставки на втечнен газ на по-ниска цена от Газпром

Политика | 11 май 2022, сряда / 09:45| Показвания:Министър-председателят Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис обсъдиха в Белия дом стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни. Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис, съобщи Пресслужбата на Министерския съвет.

Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

Преди това премиерът Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.


Тагове: Камала Харис, Кирил Петков, втечнен газз

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси