Министър Караджов обясни за тол таксите и защо е твърд в позицията си

Министър Караджов обясни за тол таксите и защо е твърд в позицията си
A A+ A++ A

"Готов съм да разговарям с превозвачите за тол таксите", каза в Пловдив вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

“Имам своя позиция към момента, а тя е, че преди две години с подобни аргументи сме отложили въвеждането на тол таксите за два месеца и те вече са станали две години. Все някой трябва да доведе тази реформа до края! За да може да се поеме равномерно ползването на пътищата. Защото никой няма да отрече, че един тежкотоварен камион въздейства много по-силно на пътя от един лек автомобил.

От европейската практика се знае, че 2/3 от събраните суми за тол такси са от тежките камиони и само 1/3 е от личните леки автомобили на всеки един от нас. Това е формулата, към която се стремим. Към момента 270 млн. лева събираме от граждани.

Съответно два пъти по 270 лева трябва да е дялът на тежкотоварният трафик. Водени от тази справедлива формула сме подготвили и сме представили още на 4 февруари как да се случи това- Тогава беше срещата ни с представители на превозвачите. Две такива срещи съм правил, те се излъчват в интернет и в момента всеки може да ги изгледа на сайта на министерството", каза Караджов.

"Щом казват, че искат сега среща, вероятно ще я осъществим. Доказал съм, че чувам. На първата среща имаше 10 -15 искания на превозвачите, от които половината още до началото на април съм изпълнил. Едно от тях е за така наречените компенсаторни такси. Законът за тях вече е в НС. Тоест, прекратяваме това нещо, което се казва конпенсаторна такса. Няма да им се взимат 750 лева, а тези пари ще се преобразуват в един тол", добави министърът на регионалното развитие.

По думите на министър Караджов разбирателство между страните трябва да има винаги. Затова той кани превозвачите на нова среща, ще трябва само да се уточни денят и часът за нея.

#Гроздан Караджов #тол такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"