Отпускат кредити без обезпечения за малки и средни фирми

Отпускат кредити без обезпечения за малки и средни фирми
A A+ A++ A

Още 96.2 милиона лева са предназначени за кредити по улеснена процедура на малки и средни предприятия. Средствата са допълнителни по „Програма Възстановяване“, по линия на REACT-EU, и ще позволят на седемте банки партньори да подкрепят с нови заеми без обезпечение българския бизнес за оборотни средства и за нови инвестиции, предвид инфлацията. Това обяви на брифинг вчера министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Финансовият инструмент ще се администрира от Фонда на фондовете към Министерството на иновациите и растежа. Малките и средни фирми ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата и финансиране без изисквания за материални обезпечения, както и одобрение в съкратени срокове.

От страна на банките ще има лесно одобрение, което е много важно, особено за микро фирмите. Кредитът ще се отпуска в срок от пет работни дни след предоставяне на всички нужни документи от страна на компаниите, посочи председателят на УС на Асоциацията на банките Диана Митева.

„Програма Възстановяване“ беше разработена и стартира миналото лято, като вече се доказа, че е една от най-успешните след обявяването й в отговор на пандемията, свързана с COVID-19. До този момент по нея със 131,7 млн. лв. по гаранционните инструменти на Фонда са договорени кредити в размер на близо 400 млн. лв., като са подкрепени близо 900 малки и средни компании“, изтъкна Лорер.

 

#малки и средни фирми #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"