Музеите още не са получили отпуснатите от държавата 12 милиона лева

Музеите още не са получили отпуснатите от държавата 12 милиона лева
A A+ A++ A
Музеите все още не са получили по сметките си отпуснатите от държавата близо 12 милиона лева, с които да увеличат заплатите и да покрият нарасналите си разходи за енергоносители. Това стана ясно на годишната среща на сдружение „Български музеи“, която се провежда във Велико Търново.

12-е милиона лева ще бъдат глътка въздух, за да се вдигнат с малко заплатите на музейните работници и да се платят разликите в цените на електроенергията и природния газ, няма да са достатъчно за изграждане на музейна инфраструктура, за модернизиране на зали и фондохранилища, но парите, отпуснати от държавата все още ги няма, посочи по БНР Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик и председател на сдружение „Български музеи“: 

„Трябват средства и за откупки, за да можем да ги обогатяваме още повече тези фондове, да спасяваме много предмети, които вече са на изчезване“. 

Музеите искат от държавата още 17 милиона лева, като 5 милиона лева от тях да бъдат за издръжката на 50 музея, оставени на общинско финансиране:  За проблемите си музейни директори от Ловеч, Плевен и Велико Търново посочиха:„Не ни достига човешки ресурс, проблемът с кадрите и изключително сериозен“, каза Капка Кузманова, директор на музея в Ловеч. 

„С тези финансови ресурси не само изследователската, но и останалата музейна работа е затруднена“, заяви Галин Димитров, главен уредник на Военния музей в Плевен. 

„Да се увеличи стандартът, да се увеличи издръжката“, посочи Иван Църов, директор на музея във Велико Търново. 

#музеи #финансиране #държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »