Защо в СССР консервирали вода

Защо в СССР консервирали вода
A A+ A++ A

В Съветския съюз няма проблеми с питейната вода, но има необичайни херметически затворени кутии с питейна вода.

"Не пийте през първите 24 часа. Събирайте и пийте дъждовна вода, напълнете с нея всички съдове, които имате. Използвайте водата от консерви в краен случай" - пише на металната консервна кутия.. "За да отворите консервата, пробийте капака на две места с безопасна отварачка. Отварачките за консерви са в контейнер, в чантата с оборудване."

Разбира се, тази вода не може да се купи в магазина. Предназначена е за моряци и подводничари. На корабите и подводниците винаги има резерви с питейна вода за определен брой дни и тези кутии са направени изключително за спешни случаи (например, ако кораб е в бедствие) и се третират като резерв за спешни случаи.

Водата в тези кутии е варена и към нея се добавя аскорбинова киселина. Налята е в кутии от 250 мл (понякога могат да се намерят стари кутии от 240 мл, в зависимост от фабриката). Дневната норма е половин литър на човек. Срокът на годност е около две години. Предписано е вода да се пие през отвор, пробит в капака, за да не се разливат скъпоценни капки при люлеенето на плавателния съд.

Консервите са използвани по разбираеми причини. Пластмасовите бутилки са пропускливи за ултравиолетовите лъчи, могат да променят формата си и лесно се повреждат. Стъклото е тежко и заема много място. Кутиите са херметически затворени и компактни, така че са идеалното решение.

Не се знае точно кога започват да се правят такива консерви. Държавният стандарт за тяхното производство се появява през 1962 г., а след това е подновен през 1980 г. Произвеждани са дори в началото на 90-те години. Подобни кутии за бедствия съществуват в американската армия.

Днес консервирана вода, произведена в СССР, вече не може да се пие, но руските граждани, които са имали възможност да я опитат в армията, пишат впечатленията си в интернет.

"Имам такава консерва от комплекта за оцеляване. В него имаше още "Дневник на корабокрушението" и химикал", пише интернет потребителят във форум, където се обсъжда предназначението на водата.

"Тази вода и аз съм я пил, когато ремонтирахме заслона в службата, където намерихме кутия с 20 консерви. Вкусът на консервираната вода е специфичен", пише друг потребител.

"Опитах тази вода, когато бях в армията. Прилича на дестилирана вода, няма вкус, но служи за спешни случаи", пише третият.

Днес моряците и подводничарите също имат запаси от питейна вода за спешни случаи, но не в консерви, а в торбички от ламинирано фолио, които са далеч по-леки. В една опаковка има 100 милилитра вода. Съхраняват се пет години при температури от минус 35 до плюс 65 градуса по Целзий. Дневната норма все още е половин литър (5 торби), но не се препоръчва използването на тази вода през първия ден.

В онлайн магазините днес се продава вода за спешни случаи. Обикновено се купува от любителите на природата. Такава опаковка е около два пъти по-скъпа от обикновената бутилирана вода.

#вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »