На 18 май: Пристанище Бургас става на 119 години и подарява разходка с катамаран

На 18 май: Пристанище Бургас става на 119 години и подарява разходка с катамаран
A A+ A++ A

На 18-ти  май 2022 г. „Пристанище Бургас” ЕАД отбелязва 119 години от откриването му за търговско корабоплаване. Указ на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. и няколкогодишно строителство превръщат някогашните дървени скели на бургаския бряг в  първото съвременно българско пристанище. Откриването на пристанището е свързано с икономическо израстване на Бургас и допринася за превръщането му в един от основните райони на страната и врата към света. 

През годините обликът на бургаското пристанище се променя – усвоени са нови територии, построени са модерни терминали. Днес в най-големия пристанищен район в страната работят държавен и частни пристанищни оператори. Обработват се стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседните балкански страни и черноморски държави. 

Обновлението на терминал „Бургас Изток - 1”, който e опериран от държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД, през последните години е осезаемо. Новата функционалност, свързана със Зоната за обществен достъп, е неразделна част от развитието на порта. Безпроблемното осъществяване на товаро-разтоварната дейност и развитието на Зоната за свободен достъп са залегнали и в проекта за нов генерален план на Терминала, около който се обединиха държава, местна власт и експерти.

Празничният ден на бургаския порт е посветен на гражданите на Бургас. Ръководството на пристанището подарява морска разходка на жителите на града. Най-новият туристически катамаран „Бургус” ще направи два курса по красивото бургаско крайбрежие.  Първият курс е с начало 11:00 часа, а вторият в 13:00 часа. Отпътуването е от втория пасажерски терминал „ Магазия 1” /от където тръгват всички туристически корабчета/. Предварителното записване на гражданите за  морските екскурзии ще става на 16-ти и 17-ти май на телефон 0882 00 41 24, до запълването на разрешения капацитет на кораба.

"По време на празника на Пристанище Бургас имаме честта да бъдем домакини на представянето на международния производител на експедиционни яхти Bering Yachts. Компанията е регистрирана в Северна Каролина, САЩ, с офиси във Флорида, Монако, Лимасол. Bering започва да стори своите яхти в Китай, а през 2017 г. премества производството си в Турция. Бургаската морска общност оказа ефективна логистична подкрепа на Bering Yachts да изберат корабостроителницата в нашия град за своя нова база. Първите стъпки в тази насока вече са направени. Инициативата ще подпомогне развитието на яхтинга в нашия град, а и ще осигури работни места за квалифицирани специалисти в областта на строителството на яхти и суперяхти", казват от Пристанище Бургас.

Яхта на компанията ще акостира в бургаското пристанище на 16 май на 4-то корабно място, до Магазия 1.  На 18 май от 10:00 часа до 13:00 часа за гражданите ще има осигурен свободен достъп за разглеждането ѝ.

В 10:30 часа в „Магазия 1” ще се състои  представянето на компанията Bering Yachts от нейния ръководен екип.

И в сложните времена за световната, регионална и българска икономика, Пристанище Бургас намира своя път на дългосрочно успешно развитие, както в основната си дейност - обработка на товари и пътници, така и в трайното социализиране, разширяване на територията и обектите  за  обществено, научно-образователно, конгресно, фестивално, спортно и туристическо ползване. Поздравяваме всички настоящи и бивши пристанищни работници, които са допринесли за развитието на порта, неделима част от град Бургас!

Програма за тържеството на 18 май 2022 г.:

10:00 часа – 15:00 часа – „ Кула на Фаропазача”- свободни посещение в посетителския център  за граждани и гости на Бургас.

10:30 часа  –  „Магазия 1” – тържествена част.

Музикален поздрав от група „Вълнолом” – към пенсионерски клуб на пристанище.
Поздравления от изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов и на гостите на тържеството.
Представяне на компания „Bering Yachts”от Алексей Михайлов, Президент на компанията 
Яхта на компания Bering ще бъде позиционирана на 4-то корабно място и ще бъде достъпна за посещения на гражданите и официалните лица, гости на тържеството от 10:00 до 13:00 часа

11:30 часа - отпътуване с хибриден екокатамаран „Мави” до остров „Света Анастасия”, на официалните лица.

11:00 часа и 13:00 часа – „Магазия 1” – два курса на кораб „Бургус” – безплатна морска разходка за гражданите на Бургас по крайбрежието . Телефон за резервации: 0882 00 41 24.

#пристанище Бургас #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »