Вариант 13 се падна на матурата по БЕЛ

Вариант 13 се падна на матурата по БЕЛ
A A+ A++ A

Над 46 хил. зрелостници се явяват на Държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът започва в 8.30 ч. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч. Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка. Пише се само с черен химикал, съобщават от МОН.

Рано тази сутрин в просветното ведомство беше генериран теста сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година за първи път зрелостниците ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Какво стои зад нея учениците ще разберат тепърва. Темата и авторът ще бъдат обявени по-късно.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

В София изпитът ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9 200 деца. Квесторите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането, са над 2 500.

За разлика от миналата година, когато изпитът се провеждаше при строги ковид мерки, тази година такива няма. Той обаче ще протече на фона на три протеста - на транспортните синдикати, на таксиметровите шофьори и на превозвачите. Те обещаха да не затрудняват придвижването на зрелостниците.

#БЕЛ #матура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"