Италианско ще е командването на бойната група на НАТО у нас

Италианско ще е командването на бойната група на НАТО у нас
A A+ A++ A

Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България. Това предложение е одобрило правителството на днешното си заседание, съобщават от прецентъра. 

МС разреши пребиваване на военни формирования в състав до 800 италиански и до 40 албански военнослужещи у нас. Очаква се и други страни от Алианса да допринесат за състава на бойната група, а България ще намали досегашния си принос до 140 войници и до 15 офицери в щаба на групата.

Бойната група на основата на батальон беше предложена като вариант за подсилване на източния фланг на НАТО след началото на военните действия в Украйна.

Заради водещата си роля Италия ще може да изпрати у нас до 800 военни с необходимото въоръжение, екипировка и техника. Според решението и Албания ще може да изпрати до 40 военни.

БНР напомня, че в края на април у нас дойдоха 150 американски военни и бронирани машини "Страйкър", които вече започнаха учения на полигона "Ново село". В следващите месеци 120 британски военни също ще са тук, за да тренират и работят с българските военни. 

НАТО реши да създаде бойните групи в България, Словакия и Румъния през март. Първоначалната идея беше натовската бойна група да е съставен само от български военни.

Заради днешното решение България ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин, гласи решението на правителството от 18 май.

От 2016 година подобни роти НАТО има в Полша, Литва, Латвия и Естония. 

Снимка: БНР

#НАТО #Ново село #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »