Тома Биков: В ценови шок сме от 9 месеца, а правителството чак сега се сети за мерки

Тома Биков: В ценови шок сме от 9 месеца, а правителството чак сега се сети за мерки
A A+ A++ A

Ние сме в ценови шок от 8-9 месеца, а правителството се събра да обмисля антикризисните мерки на 17 май. Трябваше да има анонс, че ще има масов протест на най-различни браншове, за да могат да седнат и да започнат да мислят за тях. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според него, антикризисните мерки на правителството не са антиинфлационни, а проинфлационни. По думите му дотук няма нито една прогноза на финансовия министър Асен Василев, която да се е сбъднала, визирайки прогнозата за инфлацията в страната.

„Такъв тип поведение води само до несигурност и до липса на каквато и да било предвидимост“, коментира Биков.

Той заяви още, че цените са скочили заради високата цена на тока.

„Ние предложихме едно много просто решение. Свръхпечалбите да отидат за компенсации на бизнеса, което да спре растежа на всички останали цени. Първо два месеца бавеха това решение, след това го отхвърлиха и накрая започнаха едни частични компенсации, но вече в момент, в който цените вече бяха скочили“, обясни Тома Биков.

„Ще видите, че цената на хляба няма да падне. Когато сваляш данъци за някого, ти ги сваляш за бизнеса, а не за потребителите. Те биха могли да бъдат подпомагани по друг начин и то тези от тях, които се нуждаят“, на мнение е той.

Той отговори и на обвинението на председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, според когото антиправителствените протести се организират от ГЕРБ. 

Ако беше така, щеше да го усети много по-силно, заяви бургазлията. 

На кадри от протестите се вижда Екатерина Йорданова, която е председател на организацията Жени-ГЕРБ. На въпрос това не доказва ли тезата на Тошко Йорданов Биков отговори, че тя е синдикалист още преди създаването на ГЕРБ и то в транспортния сектор.

„Тя може да е политическо лице, но протестът е на работници. Аз не знам кой на кого симпатизира сред тях. Лично аз бих отишъл на антиправителствен протест, така както ходеше цялата парламентарна група на БСП на всички летни протести“, сподели той.

„Не знам защо са се изплашили толкова много. Те явно живеят вече в някакъв свят на параноя и си мислят, че всякакви заговори около тях вървят. Най-големият заговор са самите те – че са неспособни вече шест месеца да реагират на каквото и да било“, каза още Тома Биков.

#Тома Биков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"