Електронно плащане и гласуване: Божанов обясни как ще става това

Електронно плащане и гласуване: Божанов обясни как ще става това
A A+ A++ A

Как ще плащаме и гласуваме електронно? На тези и още въпроси отговори министърът на електронното управление Божидар Божанов в студиото на “Събуди се”. 

Целта на Министерството на електронното управление е създаването на система за плащане чрез лични мобилни устройства и мобилна електронна идентификация. 

Министър Божанов обясни технологията на ползване на такъв тип услуга: “Ако искаме да използваме дадена услуга влизаме в сайта на съответната институция. Там трябва да заявим кои сме. Пявява се един QR код, който сканираме и потвърждаваме кои сме, така ситемата и продължаваме напред”.

.В предварителната регистрация на приложението за мобилна идентификация ще са включение сканиране на лична карта, селфи с движение и защита с ПИН и биометрия. 

“Никой няма да може да ни открадне телефона и да направи това вместо нас”, обясни Божанов и увери, че дори и след регистрация няма как личните ни данни да бъдат използвани при евентуална кражба на мобилното устройство.

“Решението на МС е да бъде реализирано до края на годината. Смятам, че малко по-рано ще можем да пуснем пилотно приложението”, заяви министърът на електронното управление. 

Той обясни, че целта на въпросната услуга е да се намалят опашките по гишетата. 

“Ние искаме да намалим документите, които гражданите трябва да заявят. Вместо да обикалят по пет различни гишета, системата ще има информацията от първите 4, а гражданите ще трябва само да се явят на петото”, поясни министърът.

Тази автоматизация обаче ще доведе и до съкращения в адмнистрацията. По думите на министъра, те няма да надвишат 10%.

“Това ще е на база функционален анализ. Първо ще отпаднат опашките по гишетата, а  след това хората по-гишетата.Те обаче могат да бъдат полезни другаде”, увери Божанов. 

Същата система уверява и по-малко опашки в КАТ, както и получаване и плащане на фишове. 

“Общественото обсъждане на законопроекта изтече. С това отпадат синият талон и стикера за гражданска отговорност, и се въвежда плащане и връчване на фишове по електронен път”, обясни Божанов и допълни, че се очаква законопроектът ще влезе на заседание в МС в следващите 2 седмици. 

Ще гласуваме ли електронно на местните избори през 2023г.? Божанов обясни, че се работи по изграждане на система, с която да се се направят няколко тестови гласувания. Ако те бъдат успешни, ще се премине към реално гласуване, отново с мобилна идентификация.

#Божидар Божанов #електронно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »