Ходорковски и Гари Каспаров - също в руския списък на чуждестранни агенти

Свят | 21 май 2022, събота / 14:20| Показвания:Руското министерство на правосъдието включи бившия световен шампион по шах Гари Каспаров и бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, и двамата изявени критици на управлението на Путин, в списъка с лицата, действащи като чуждестранни агенти, пише "Сега".

Според руското министерство Ходорковски е получавал финансиране от Украйна. За Каспаров също се посочва, че е получавал средства от Украйна, но за него се допълва, че е получавал и от американската Фондация за човешки права (Human Rights Foundation)

Каспаров все още не е коментирал решението на руските власти, а Ходорковски написа лаконично в Туитър: "Получен е "паспортът на добрия руснак". Руските власти са преброили около 450 "чуждестранни агенти" в страната.

 

Законодателството за "чуждестранните агенти" се появява в Русия през 2012 г. Оттогава насам около 450 организации и физически лица са добавени към официално публикуваните списъци. Регистърът на физическите лица "чуждестранни агенти" беше създаден в началото на април и стана четвъртият подобен списък наред със списъците на НПО "чуждестранни агенти", медиите "чуждестранни агенти" и нерегистрираните организации "чуждестранни агенти".

Снимка: Фейсбук/Ирина Оснач


Тагове: Русия, Гари Каспаров, Михаил Ходорковски, чуждестранни агенти

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси