Родни производители ще секат черешите си заради евтината стока от Гърция и Турция

Родни производители ще секат черешите си заради евтината стока от Гърция и Турция
A A+ A++ A

Родните земеделци са принудени да продават продукцията си на цени под себестойността, защото разходите им са нараснали с над 30%, но плодовете и зеленчуците от Гърция и Турция са на по-ниска цена. Заради това има опасност българската продукция да изчезне напълно от пазарите. 

По-високи са разходите и на овощарите край Карнобат, каза водещият на предаването „На твоя страна” по Нова тв - Георги Георгиев.

„В Гърция и Турция се очакват много добри реколти. Осъществяват огромен ценови натиск върху българският производител“, обясни Живка Гроздева (на снимката).

„Ако дойде изкупвачът на черешите и каже, че не може да даде повече от 2 лева за килограм, а себестойността е 2,50 лева, хората ще се откажат да ги отглеждат и ще имаме дървета за огрев“, добавя неин колега. 

Овощарите очакват големи загуби. Дори са готови да се откажат да събират продукцията, ако разходите за берачи са по-големи от това, което ще получат след продажбата. 

„Предпочитам български плодове и зеленчуци. Нашите са по-вкусни, но по-малко и по-скъпи“, споделя Силвия Събева.

На столичен пазар все по-често на сергиите се откриват домати от Турция, ягоди от Гърция, ябълки от Полша и дори чесън от Китай. Според производителите у нас вносът на плодове и зеленчуци става все по-голям, а разходите им се увеличават драстично най-вече заради поскъпването на тока, газа, горивата, торовете и препаратите. Това води до по-високи цени на родната продукция от тази на съседите например и прави по-трудна конкуренцията.

„Цената е много висока. И ние бягаме повече към чуждата стока, която е от борсата. Нашият домат, българският, беше 4-4.50 лв., а гръцкият е 1.80-2.00 лв. И кой ще вземеш - по-добре е по-евтиния”, коментира търговецът на плодове и зеленчуци Станка Йонкова.

„Производителите са поставени да се конкурират с нещо, което е произведено на по-ниска себестойност“, обясни Петър Кировски от дирекция „Растениевъдство“ в Министерството на земеделието.

Това прави битката на пазара още по-трудна, смятат производителите. Разходите им растат постоянно. 

Производителите ни са принудени да продават на цени под себестойността, каза Милена Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

Имаме големи разходи за торове, химикали, препаратите за пръскане и растителна защита, за транспорт и за заплати, сподели Валери Йовев. Той отглежда череши в Кюстендилско и пресмята, че разходите за годината са се повишили между 30 и 50%. 

#череши #Гърция #Турция #земеделци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »