Президентът пак се заяде с премиера по темата с РСМ

Президентът пак се заяде с премиера по темата с РСМ
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по темата за Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важна национална ценност. Ако се търси широк консенсус, то такъв не само има и е ясно изразен в българското общество и управляващите трябва да са наясно. Ако е нарушен диалогът, управляващите трябва да кажат. Има ли промяна в диалога, по тези въпроси трябва да чуя министър-председателя.

Ако целта е подновяване на диалога в рамките на самата коалиция, трябва ясно да се каже какви са причините за това - има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори. По този въпрос трябва да чуя министър-председателят."

Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България", уточни президентът.

#Румен Радев #Кирил Петков #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »