Кантарджиев с подробности за маймунската шарка и хепатита при деца

Здраве | 23 май 2022, понеделник / 14:00| Показвания:



Маймунската шарка се регистрира във все повече страни по света. До момента са потвърдени повече от 80 случая в най-малко 12 държави. Заболели има в Съединените щати, Канада, Австралия, Израел и Великобритания.

След известен пик, случаите на неизяснен хепатит при децата започват да намаляват, твърдят специалисти. При някои от заболелите болестта протича тежко, понякога се налага чернодробна трансплантация.

Пред bTV проф. Тодор Кантарджиев посъветва как да се действа в случай на тези заболявания.

Маймунската шарка

„Името на шарката идва от това, че през 1959 г. е регистрирана за първи път сред маймуни в зоопарка в Копенхаген“, каза проф. Кантарджиев. Той уточни, че въпреки това маймуните рядко боледуват от това заболяване.

„Естествен резервоар са дребни гризачи, мишки и плъхове, като заболяването е характерно за Африка“, допълва професорът.

„Има два подвида на вируса при хората. При единият смъртността е 10%, а при другият тя е много ниска. Регистрираните до момента случаи на Запад са именно от втория вариант, генетично доказано е“, каза Кантарджиев.

Как става заразяването

Заразяването става при много близък контакт с болен, както и при интимен контакт. Може да настъпи заразяване и при контакт с дрехи, кърпи или предмети, докосвани от болен човек.

Как протича заболяването

От 7 до 14 дни след контакт се появяват първите симптоми. Те включват температура, болки в мускулите и гърба, главоболие и най-вече – силно зачервено гърло.

„Важно е да знаем, че за разлика от едрата шарка, която се смята за изчезнала и е опасна за хората, при маймунската шарка има подуване на лимфните възли“, пояснява Кантарджиев.

„След това се появяват първите форми на обрив по кожата. Първо е червено петно, после то се надига над нивото на кожата, образува се мехурче с течност, което след време се пука. След няколко дни се появява коричка, а когато паднат коричките болният вече не е заразен“, казва Кантарджиев.

Експертът допълва, че за лечение се използва специален антивирусен препарат, като се прилага задължителна регистрация в РЗИ, проследяване на контактните и задължителна карантина от 21 дни.

„Трябва да се провежда засилен граничен контрол, да се избягва близък контакт с хора, които са потенциално болни, както и да се използват общи дрехи, кърпи и други“, допълни Кантарджиев.

Неизясненият хепатит при децата

По думите на професора неуточнените хепатит при децата не са нещо необичайно. "Имаме по няколко случая годишно на хепатит, който не е причинен от петте хепавируса "

При подозрение за новия неизяснен хепатит има протокол от Центъра по контрол и превенция на заболяванията как да бъде установено заболяването, обяснява професорът.

„При по-голямата част от хората заболяването минава леко. Изписват ги от болниците и чак тогава се обявяват пред медиите“, каза Кантарджиев. При 10% от болните може да има усложнения. Най-важно е родителите да следят за пожълтяване на кожата и лигавиците, урината потъмнява, а изпражненията стават бели като хума. Тогава задължително се отива при лекар, като болницата трябва да изключи петте хепатитни вируса лабораторно и да уведоми РЗИ“, каза Кантарджиев.

Според професора причината тези заболявания да се разпространяват в момента е, че хората започнаха да пътуват повече след коронавируса и не се пазят.


Тагове: маймунска шарка, Хепатит, Тодор Кантарджиев

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси