ГЕРБ: ПП доведе земеделския сектор до тотален провал

ГЕРБ: ПП доведе земеделския сектор до тотален провал
A A+ A++ A

Политическа партия "Продължаваме Промяната" доведе само до пълен провал в земеделския сектор, заявиха в декларация от ПГ на ГЕРБ-СДС от трибуната на Народното събрание.

Преди дни от публикации в медиите стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е върнала стратегическия план по обща селскостопанска политика на България с рекордните 405 бележки и коментари, заяви Десислава Танева от ГЕРБ-СДС. По думите й това отразява реалностите в сектора - отражение на политическата нестабилност през последната година - три правителства, всяко от тях "решило, че светът започва от него" и оставило своя отпечатък в стратегическия документ при липса на диалог, чуваемост и надграждане, се казва в декларацията.

Ще останем и единствената държава-член, чийто големи браншови организации директно обжалваха пред ЕК проекта за стратегически план, се подчертава още в текста.

Танева отбеляза бездействието по отношение подкрепата за сектора, липсата на предвидимост и сигурност в бизнес средата, драстичното намаление на обемите производство, което по думите й само в оранжерийното през зимата подкрепата е намаляла със 70 - 80 на сто.

Многобройни са били също обявите за ликвидация на елитни стада, което е довело до търсене на директна подкрепа от управляващите европейски власти. За пръв път представители на браншовите организации проведоха такива срещи с председателя на Комисията по селските район, а вчера получихме съобщения от животновъди за предстояща среща с еврокомисаря по земеделие без участие на държавата, посочи Десислава Танева.

Промяната за българските земеделци започна още с бюджета, тогава управляващото мнозинство вдигна минималния осигурителен праг за земеделските стопани, изтъкна тя, цитирана от БТА. Депутатът подчерта, че всичко това се е случвало на фона на постоянни промени в управлението на фонд "Земеделие", спиране на почти приключили приеми, липса на каквато и да е реакция на увеличени цени и инфлация.

Изключена беше пълната рехабилитация на "Напоителни системи" от Националния план за възстановяване и устойчивост "с мотиви като от фейсбук взети", продължи бившият земеделски министър.

Жътвата предстои, засега всичко върви добре и ние отново ще имаме реколта в пъти повече, отколкото потребяване, изтъкна Десислава Танева. Според нея излишните действия на управляващите са донесли само вреди вкл. имиджови за страната ни.

Никой не иска да продължаваме провалите, моля подкрепете уязвимите и оставете на професионалистите да управляват запасите така, както години наред се прави, обърна се към властта бившият земеделски министър.

#Десислава Танева #ГЕРБ #земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »