Какво си казаха Румен Радев и пратеникът на Обединеното кралство за Западните Балкани

Какво си казаха Румен Радев и пратеникът на Обединеното кралство за Западните Балкани
A A+ A++ A

Преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива на Западните Балкани обсъди президентът Румен Радев в телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и социални и икономически последици от военните действия, за справянето с които са необходими реални действия. Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза предвид блокирания износ на зърно от Украйна - втората по големина държава производител и износител на зърнени храни. 

Сър Стюарт Пийч изрази готовността на страната си за реализиране на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Двамата посочиха, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона.

Президентът Радев заяви, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония. Затова България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната, се посочва в съобщението.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"