България получава 2 г. отсрочка за петролното ембарго срещу Русия

България получава 2 г. отсрочка за петролното ембарго срещу Русия
A A+ A++ A
Европейската комисия изпрати на страните от ЕС нов проект на петролното ембарго срещу Русия, съобщи Bloomberg.

Европейският съюз предложи забрана на морския петрол от Русия, като същевременно отложи ограниченията върху вноса от ключов тръбопровод в опит да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение за закъсал пакет от санкции, който ще бъде насочен към Москва за нейната война в Украйна.

Според източниците на изданието, преходният период за отказ на руски петрол се удължава. Така България ще получи отлагане до юни или декември 2024 г., а Хърватия ще получи изключение за вноса на газьол.

Според документа, нефтопроводът „Дружба“, по който Унгария получава суровини, е освободен от санкции.

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави-членки или трети страни. Държавите-членки на ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, казват източниците на Bloomberg, пише ФрогНюз.

Предложението ще даде повече време на Унгария, която се противопостави на сделката, да намери техническо решение, което да задоволи нейните енергийни нужди. Той също така ще отговори на опасенията на други страни без излаз на море, включително Словакия и Чешката република.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни в интервю късно снощи: „Винаги трябва да намираме точния баланс, за да не навредим твърде много на икономиката си, защото това е най-силният лост срещу тази агресия на Путин. Вземете например нефта. Трябва да внимаваме, защото при незабавно пълно спиране на доставките той може да изпрати нефт, който не е продал в Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се повишат, и той ще го продаде за повече. И това щеше да напълни военната му каса. Трябва да действаме стратегически в това отношение. Важно е да се погрижим да изпразним военната му каса“.

Посланиците на ЕС трябва да се срещнат в неделя, когато могат да обсъдят преразгледания пакет. Някои държави-членки настояват за постигане на споразумение преди лидерите на ЕС да се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят войната в Украйна.

#ЕК #ЕС #отсрочка #руски петрол #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"