След градушките и проливните дъждове: Каква е обстановката в страната СНИМКИ/ВИДЕО

След градушките и проливните дъждове: Каква е обстановката в страната СНИМКИ/ВИДЕО
A A+ A++ A

Градушки и проливните дъждове паднаха на много места в страната през почивните дни.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на Република България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България, съобщиха от Агенцията.

Вчера в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

За съжаление ИАБГ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин.

В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. Всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май.

Градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските села Сборище и Оризари. Късовете са били с големината на лимони, а редица стопански постройки са с разрушени покриви. 

Местните го определят като "леден апокалипсис", срещу който са безпомощни. Фотоволтаици са разбити, а над 20 са потрошените автомобили. Облакът се е формирал над село Караново. Върху него са изстреляни 54 противоградни ракети, съобщиха от областната управа в Сливен.

„Скоростта на движение на облака е била много висока. За 6 минути той е преминавал 4 километра, затова апокалипсисът е продължил 12 минути”, обясни Веселин Вълчев, областен управител.

В района на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с потенциал за едра градушка. Облакът премина Балкана в посока Велико Търново, където беше разбит от самолет на Изпълнителната агенция за борба с градушките.



Докато валежът над Твърдица е изолирана буря, то в западните краища на страната гръмотевичната активност е особено силна. Валежи с потенциал за градушки са обхванали Северозападна България.

 Почти всички покриви на къщи в село Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се вчера разрушителна градушка, съобщиха от кметството. Огромните ледени късове са счупили и стъкла на прозорци.

През целия ден местните жители пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и бури, обяснява кметът на маданското село Бисер Емилов. 



Градушка удари и Врачанско. Над региона се разрази буря и заваля пороен дъжд. На много места валежът беше придружен от градушка. Ледените късове бяха с големина от грахово зърно до лешник.
 


В квартал „Нефела”, например, стихията е повалила насажденията в градините на хората. Ледените късове създадоха проблем и в част от вилната зона на Враца. „Върху мрежата като пуканки се сипеше град с големината на орех.



Мрежите започнаха да се свличат надолу. Надеждата ни беше само да не се скъсат. Слава Богу конструкцията издържа. Но 13 часа след това градушката е все още цяла”, разказа един от потърпевшите, който отглежда овошки в градината си. По думите на мъжа всяка година пада такава градушка. А хората в региона питат какво се случва с противоградната защита.



Проливен дъжд с градушка падна и над Варна.







Едра градушка връхлетя село Радишево в област Плевен.









Проливен дъжд се изсипа и над Червен бряг.



Гръмотевична буря достигна и Нови Искър.



Буря връхлетя и Петрич.

30 литра на квадратен метър и то само за 30 минути - тези валежи паднаха в град Кула.

Буря имаше и над западните квартали на София.

Преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд, главно над планинските и източните райони, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми.

Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София около 25°, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Във вторник все още вероятността да превали и прегърми на повече места из страната е голяма, в сряда явления ще има на по-малко места, главно в Източна България и в планините, ще бъдат и по-слаби.

#градушка #дъжд #дъжд задръствания наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »