Асен Василев: ЕС почти изцяло издържа бежанците от Украйна, които са у нас

Асен Василев: ЕС почти изцяло издържа бежанците от Украйна, които са у нас
A A+ A++ A

До момента под 12% от парите, изразходвани за обгрижване на украинските бежанци, са от националния бюджет. Останалите идват по линия на Европейския съюз. Това стана ясно от отговор на вицепремиера и финансов министър Асен Василев на въпрос на депутатката Деница Николова.

Василев и още двама заместник министър-председатели участват в блиц парламентарен контрол днес.

„За първия месец от бежанската криза, за месец март, средствата са от националния бюджет и са малко над 15 млн. лв. Средствата, които са използвани за месец април, бяха одобрени с постановление на Министерския съвет и те излизат от сметката на Национален фонд (европейски средства – б.а.) и те са 56 млн. лв. за месец април. Очаква се подобна да бъде сумата и за месец май, като също така средствата, които са необходими, за да могат украинските граждани да ползват здравната система на България и системата на образованието в България, също ще излизат от сметката на Национален фонд. По Care-1 и Care-2 пренасочваме в момента и останалите програми, не само програмите, които в момента са пренасочени.“

Деница Николова изрази претенции, че не е ясно за какво се харчат пренасочените европейски средства, с което Асен Василев не се съгласи.

„Общо средствата, които България може да използва, са 148 млн. евро от съществуващите програми – това е решението на Европейската комисия. До момента ние имаме постановление на Министерския съвет, с което разходваме 60 млн. лв от тези средства, като остатъкът ще бъде разходван в останалата част на годината“, добави финансовият министър.

Това означава, че около 95% от средствата за украинските бежанци у нас ще бъдат европейски.

#Асен Василев #ЕС #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »