След хаоса с бежанците – забрани да разказват и да снимат базите

След хаоса с бежанците – забрани да разказват и да снимат базите
A A+ A++ A

Управляващите се опитват да овладеят негативите около хаоса с преместването на бежанците от Украйна с налагане на информационно затъмнение. Областният управител на София-град официално въведе забрана за заснемане на местата за настаняване на територията на София-град. Забрани да се разказва е имало и в злополучния лагер в Елхово. Според свидетелства на общността в България се е стигнало и до грозни закани, че разказвалите за лошите условия ще бъдат извозвани последни. 

Новината за издадената заповед от областния управител на София-град Иван Кючуков бе съобщена от пресцентъра му. В съобщението се изтъква, че забраната важи за всички места, в които има настанени бежанци в София. Очевидно става въпрос само за държавни бази, защото областният управител не би следвало да може да издава такава забрана за общински или частни имоти.  Няма повече детайли защо се налага забраната. 

За забрани да се дават интервюта и закани за разправа с тези, които не ги спазят, разказа пред factor.bg и Евгения Волкова, председател на сдружението „Украински дом“ във Варна, което от самото начало е на първа линия при посрещането на бежанците. Според Волкова в лагера в Елхово хората са били предупредени да не дават интервюта и предупредени, че тези, които го направят, ще бъдат извозени последни. 

Волкова потвърди това, за което разказаха и бежанци – как всичко се е вършило в последния момент, при липса на каквато и да е било яснота къде отиват хората и от хора, които не осъзнават, че организацията не е добра. 

Анкетьорите, които трябваше да съберат информация за нуждите на хората, се появиха на 27 май, в последния момент. Бяха хора от бюрата по труда, същия ден ги събрали и им казали, че ще са анкетьори. Дали им един таблет и ги изпратили в Златни пясъци, без преводач. Бесарабска българка сред бежанците се зае да превежда“, разказа Волкова. Тя бе категорична, че представителите на щаба в София са били предупредени за напрежението и липсата на яснота къде отиват хората, но оттам уверили, че всичко ще бъде наред и няма нужда от допълнителна помощ и логистика. Резултатът се видя – само 5 от 200 записали се качиха, разказа Волкова. Случи се това, което е ставало през Втората световна война, когато са товарели хората, а те не са знаели къде ги водят. А хората ни са стресирани, те не са добитък, не са животни, не са стадо овце, за да ги карат незнайно къде“, разказа Волкова. В организацията са получили много обаждания за непоносимите условия в Елхово. В базата в Кабакум пък, където били настанени деца с аутизъм, със Синдром на Даун, нямало нито един несчупен прозорец, което създава пряк риск за децата. Хората сами се изнесоха да търсят къде да се настанят с тези деца, допълни Волкова.

Снимка: БНР - Стоян Радев

#украински бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »