Украйна разследва депортирането на деца в Русия като възможен геноцид

Украйна разследва депортирането на деца в Русия като възможен геноцид
A A+ A++ A

Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията за насилствено депортиране на деца в Русия след началото на инвазията, като се опитват да съставят обвинителен акт за геноцид, заяви в интервю за Ройтерс главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. 

Международното хуманитарно право класифицира насилствената масова депортация на хора по време на военен конфликт като престъпление. 

"Насилственото прехвърляне на деца", в частност, се класифицира като геноцид – най-сериозното военно престъпление според конвенцията за геноцида от 1948 г.

Венедиктова, която наблюдава редица разследвания за военни престъпления в Украйна, каза, че от началото на военните действия има повече от 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в източноевропейската страна. Тя отказа да съобщи броя на лицата, които са били насилствено прехвърлени в Русия.

Отстраненият омбудсман по човешките права Людмила Денисова обаче каза в средата на миналия месец, че по време на конфликта Русия е преселила повече от 210 000 деца - част от общо 1,2 милиона украинци, за които Киев твърди, че са били депортирани против волята им. 

Русия, от своя страна, заяви, че предоставя хуманитарна помощ на тези, които искат да напуснат Украйна доброволно. 

В началото на седмицата ТАСС цитира неназован представител на правоприлагащите органи, според когото през руската граница са преминали над 1,55 милиона души, пристигнали от територията на Украйна и Донбас, като сред тях има 254 000 деца. 

Снимка: Pixabay

#украински деца #депортиране #Русия #Украйна #геноцид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"