Цветан Василев: Удари часът за истинско разследване на фалита на КТБ

Цветан Василев: Удари часът за истинско разследване на фалита на КТБ
A A+ A++ A
Вече е ясно: Белградският съд окончателно отказа да предаде банкера Цветан Василев на българските власти. Решението не е изненада, защото досега делото за екстрадицията му четири пъти стига до апелативния съд в сръбската столица, който три пъти го връщаше на първата инстанция - Висшия съд в Белград. 

Причината: липса на годни доказателства и мотиви от страна на българската прокуратура, които да доказват вината на Василев. Всички досегашни твърдения на главния прокурор Иван Гешев, който бе наблюдаващ по делото на века „КТБ“ се оказаха блъф и негодни.

Четвъртото и последно решение на сръбските магистрати е от края на миналата седмица, и гласи, че съдът отказва екстрадицията на Цветан Василев, защото не са изпълнени законодателните изисквания за евентуалното му предаване на българските власти.

Пред Фрог нюз Василев заяви от Белград следното:

„Решението на Белградския съд е морален шамар за българската прокуратура. Съдът тук отсъди, че обвиненията срещу мен са политически мотивирани. Какво повече да се каже! Това значи, че и срещу останалите обвиняеми са такива. Призовавам съдийката по делото да си направи отвод. Трябва да има ново разследване и ново дело. В СГС в този вид делото едва ли ще бъде допуснато и ще има ново разследване. Кражби от банката няма, казвам го категорично. Може да е имало неуспешни инвестиции, допускам такива, но не и кражби. Нека се направи оценка на активите към датата на фалирането на банката и да се види какво е положението с тях. Сринаха се всички глупости и лъжи за „куха пирамида“. Ясни са и групите, които разбиха банката и ограбиха активите след това. Само Виваком бе продадена за около 1,3 милиарда евро.

Доказателствата на гешевата прокуратура, които се представяха на Белград, се оказаха на ниво „кафявите медии“, които всъщност обслужват Гешев и компания. Досега все се изтъкваше, че били откраднати 206 милиона, като единственото доказателство е бележка, в която мой фалшив подпис. Забележете: експертизата е направена по поръчка на самата прокуратура!

Няма да говоря за многобройните нарушения на съда досега. А какво да кажа за основните свидетели на обвинението, които се оплетоха в лъжи, което вече е повече от очевидно. Те са оборени по всички точки.

Най-важното е, че в Белград определят обвиненията срещу мен са политически мотивирани. Това е морална победа за мен и другите обвиняеми.

Синдиците на банката водят граждански дела срещу мениджърите за управленски деликт (правонарушение, непозволено увреждане, б.р.). От 22 приключени досега дела – 22 са присъди срещу синдиците! С това съдът категорично казва, че няма управленски деликт. Тогава къде е престъплението?! Излиза, че кредитите са давани абсолютно законно. Оттам нататък е ясно, че всичко е скроено от Гешев и компания под диктат на престъпното политико-мафиотско задкулисие.

И още нещо много важно: в обвинителния акт, с който толкова се гордее Гешев, няма нито ред за активите на банката. Те дори не са разглеждани и изследвани. Това е абсурд, ужас някакъв. Памфлет, който разби живота на стотици хора. Затова са нужни справедливост и възмездие.“

Снимка: vassilev.bg

#Цветан Василев #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"