След бурята Русе: Спрян ток, наводнения и отнесени покриви

След бурята Русе: Спрян ток, наводнения и отнесени покриви
A A+ A++ A

От самото начало сме в координация с кметовете на общините Русе и Иваново, които са двете най-засегнати общини от територията на региона“, каза Станев. Той поясни още, че всички компетентни държавни институции също са съдействали за максимално бързото и адекватно справяне със ситуацията. По неговите думи приключват вече и дейностите по възобновяване на електрозахранването в населените места, където то е било временно и за кратко спряно. Областният управител увери жителите на Русенско, че ще бъдат предприети всички необходими действия за обезщетяване на пострадалите от това природно бедствие във всяка от общините, които имат нужда от държавна подкрепа. За момента няма данни за сериозно пострадала земеделска продукция, пише Дунав мост.

Според кмета Милков на територията на община Русе ситуацията също е овладяна. „Екипите работят непрекъснато, за да няма затруднения. Над 300 души са на терен“, посочи кметът. Той коментира още, че 400 метра от кабелната мрежа на тролейбусите, които са били скъсани, са вече възстановени. Към момента се ремонтират и 11 носещи конзоли, а други 8 са били укрепени. Тролейбусите в града са пуснати, но през следващите няколко нощи ще се направи обследване на 27 километра от мрежата, за да се проверят изолаторите и самата система доколко е пострадала. Възможно е да се наложи поетапно временно изключване на части от нея. 

По отношение на сградите и инфраструктурата на общината образователният процес тече без прекъсване. В дворовете има паднали дървета, като единствено в детска градина „Русалка 1“ е прекъснато електрозахранването заради запален трафопост. Пожарът е овладян и не е имало опасност за децата, като вече там има и електроподаване. Обстановката в детските ясли е абсолютно нормална, няма наводнени помещения. Единствено в дворовете има счупени клони. В детската млечна кухня е имало приготвена храна и предназначените за това автомобили са я разнесли. Има скъсани транспаранти и други рекламни материали. Голямата зала на Общинския младежки дом на третия етаж е наводнена – ще бъде подсушена и ремонтирана. Голям теч има и в Художествената галерия, а в два от музеите – този на градския бит, по-известен като Къщата на Калиопа и в Къщата на Баба Тонка има счупени стъкла на прозорците.

Ръководството на Община Русе обяви, че има и подготвен проект за ремонтиране на Художествената галерия, който най-вероятно ще се изпълни по някоя от предстоящите европрограми. Не е добро и положението в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Там покрива на хранилището е отнесен. Покривът на административната сграда на Комплексния онкологичен център също е отнесен. Предстоят ремонти.

Проблеми с домашния патронаж няма. В Обществената трапезария, въпреки наводнението, е приготвена храна. В социалните домове също има наводнения, но ситуацията е под контрол. Най-тежка се оказва, че е била ситуацията в центъра и квартал „Възраждане“. Метеорологичната станция в Русенския университет е отчела два пъти повече валежи отколкото тази на Флотската кула. През деня всички институции са реагирали на стотици сигнали.

Кметът Милков отбеляза също, че гражданите, пострадали от бурята, трябва да се сдобият с удостоверение от Националния институт по метеорология и хидрология и така да кандидатстват за подпомагане.

#Русе #дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници