ЕС с нови тежки санкции срещу Иран и Сирия

ЕС с нови тежки санкции срещу Иран и Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Очаква се министрите на външните работи на страните – членки на ЕС, да одобрят на срещата си в Люксембург нови санкции срещу Иран и Сирия.

За това се споразумяха миналата седмица в Брюксел постоянните представители на 27-те, предадоха Франс прес и Дарик.

Новите санкции срещу Иран засягат финансовия сектор, търговията и енергетиката, като предвиждат забрана на вноса на газ от Иран, а през юли ЕС вече забрани импорта на ирански петрол.

Освен това ЕС ще реши по-конкретно да удари за първи път иранския телекомуникационен сектор, подозиран, че тайно финансира режима в Техеран.

Всички финансови трансакции между европейски и ирански банки над един сравнително нисък праг ще бъдат забранени, освен ако не са с хуманитарни цели или за закупуване на храна и медицинско оборудване.

Ще бъде забранен още износът на материали, които могат да послужат за иранската ядрена и балистична програма, като графита и алуминия.

Ще бъдат замразени авоарите на трийсетина ирански юридически лица, предимно банки и петролни компании.

ЕС се готви да наложи нови санкции и на режима в Сирия, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от Дарик.

Очаква се ЕС да замрази авоарите на 28 души, обвинени, че са замесени в насилието над сирийската опозиция и цивилното население, както и на две юридически лица, заподозрени в закупуване на оръжие и други средства, използвани при репресиите.

На 28-те физически лица, чиито имена не се посочват, ще бъде наложена и визова забрана на територията на ЕС.

Освен това ЕС ще забрани на гражданите на своите страни членки да купуват оръжия от Сирия, да ги превозват в трети страни или да застраховат подобен транспорт.

Целта на мярката е да се лиши сирийският режим от източници на финансови постъпления.

#ЕС #Европейски съюз #санкции #Сирия #Иран #телекомуникации #Люксембург #среща #министри на външните работи #страни-членки #оръжия #ядрена програма #финансиране #Техеран #търговия #енергетика #газ #нефт #петрол #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"