Европа се видя в чудо с нашите измамници, не искат да върнат 23 милиона евро от къщите за гости

Европа се видя в чудо с нашите измамници, не искат да върнат 23 милиона евро от къщите за гости
A A+ A++ A

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България. Най-голямата част от сумата - 23 милиона евро трябва да бъде върната заради къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове.

В „Твоят ден“ по NOVA NEWS Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията разкри, че най-скандалното в случая е, че тези пари няма как да бъдат върнати от измамниците и вина за това имат самите еврочиновници, които сега ни четат морал. 

„Става въпрос за крадци, които са се нагласили с връзки или по някоя друга партийна линия. Взели са пари, които още в началото са знаели, че няма изобщо да ги използват за туризъм и за къщи за гости“, каза пък доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Хората, които са си направили къщи за гости по европрограмата си работят много добре, добави той.

„ЕС отпуска средства по програма. Нямаше кой да ти каже как може да вземеш пари. Всичко ставаше с някакви нагласени неща. Сега разбираме, че 23 млн. евро трябва да върнем веднъж и после още 7 милиона, защото са за озеленяване“, уточни доцентът. 

От 746 къщи за гости в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината (377 къщи) не изпълняват поставените изисквания. Те не давани на туристи под наем, а са използвани за частни нужди.

„Общо 749 къщи са били по европрограмата, от тях 20 въобще не са участвали. Около 200 са имали пороци. Близо 50% от къщите са направили нарушение, никога не са давани под наем“, коментира Драганов. 

Според Безлов, още при появяването си моделът на къща за гости е предизвикал коментари. 

„Проблемът с тези европейски пари, които се дават за селски туризъм, е супер стара. Започна още с присъединителните фондове. Това стана през 2001 г. Оказа се, че се правят хотели за селски туризъм в Слънчев бряг и в Банско. Този модел с къщите за гости веднага предизвика коментари, че има проблеми“, добави той.

„Имаше случаи, когато някой взема проекта и го продава. Големият проблем е, че няма механизъм, по който да се върнат парите. В документацията, която хората са подписали, няма такъв механизъм за санкции“, подчерта експертът.

"Единият вариант (б.а. за построяване на къща за гости) е някой, който има имот на село и получава европейски пари или да вземеш средства срещу обещание да построиш такава къща. Един заместник-министър дори минерална вода си беше докарал до двора. Беше някъде край Сандански имота му. След скандала през 2019 г. един министър пък го махнаха, полицейските структури по места тръгнаха да проверяват и установиха, че 270 от 280 имаха проблеми. Има и хора, които използват консултанти", посочи той.

През 2019-та се опитаха нещо да регламентират, но той е със задна дата, заяви Безлов. 

"Ако се направили лична къща, няма как да вземе държавата парите обратно. Ако тя не ги върне, ще бъдат взети следващия програмен период", добави той.

„Вината е взаимна. Вероятно ще се споразумеят нещо с европейските партньори защото не са видели пороците в документацията“, прогнозира той.

Обществото е обрано с 30 млн. евро и сега трябва да си правим изводи, каза пък доцентът. 

„Къщите за гости са едни от най-добрите инструменти, който туризмът използва по време на пандемията и който показва устойчивост. Докато големите хотели, които бяха на индустриализиран принцип с чартърни полети, затвориха врати, къщите работеха постоянно и целогодишно. Собствениците си създадоха добри контакти и този продукт работи безупречно“, коментира той.

„В тези къщи, които работят, места няма. А хората, които са си взели парите, за радост не отдават тези имоти под наем. Някои дори са ги продали. Вземали са парите. Министри и шефове на фондове са си сложили в горния десен джоб, каквото са им дали. Политиците, които са съдействали това да се случи, са си взели парите. Всички по веригата са доволни“, заяви Драганов. 

„Европейските институции отчитат някаква мнима дейност. Това е абсолютен фалш, защото те са тези, които дават парите и са можели да хвърлят поглед на документите. Европеецът си носи една чанта, работи от 8 до 12 и след това яде сандвич до 13 часа и продължава да бачка чиновнически. Това чиновничество подпомага корупцията и всички тези безобразия, които са се случили в България“, добави той. 

„Ние българите трябва да се правим на виновни, че пред нашите очи е станало това нещо и като общество не сме видели, не сме реагирали и нищо не сме казали. Чиновничеството сега установява, че имало някакво разминаване в числата“, заяви доцентът.

Европа трябва да разбере, че по този начин, по който хвърля пари в тази част на света, корумпира, разрушава здравия морал в обществото, подчерта той. 

„Има едни десетина собственика на СИКаджийските хотели в Слънчев бряг, които са си организирали през държавата едни пари и в момента, в който започна туризма, започнаха да махат бежанците. Оказа се, че има едни малки, които са готови и за 10 лева да настанят майките и децата им. Предварително обаче е направена една схемичка. Щом като има едни пари от ЕС, защо държавата да не ги раздаде на „правилните“ хора?“, каза още той.

#къщи за гости #измами #ОЛАФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »