Зеленски: Украйна не трябва да бъде оставяна в "сивата зона" на ЕС

Зеленски: Украйна не трябва да бъде оставяна в "сивата зона" на ЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес страната му да не бъде оставяна в "сивата зона" с кандидатурата си за членство в ЕС преди срещата на върха, на която ще се вземе решение за кандидатурата ѝ.
"Първото нещо е най-накрая да бъде премахната тази сива зона", заяви той в речта си на срещата на върха за демокрация в Копенхаген.

"През следващите седмици Европейският съюз може да предприеме историческа стъпка, която ще докаже, че думите за членството на украинския народ в европейското семейство не са напразни", добави той.

Очаква се през следващите дни Европейската комисия да даде становището си по въпроса, преди лидерите на ЕС да решат дали да предоставят на Украйна официален статут на кандидат за членство на срещата на върха на Европейския съвет на 23-24 юни.

Зеленски заяви, че се чуди защо някои държави-членки все още се колебаят дали да позволят на Украйна да се присъедини и да прекъсне връзките си с Русия.

"Защо, ако социологическите проучвания показват, че 71% от европейците смятат Украйна за част от европейското семейство, все още има политически скептици, които се колебаят дали да ни позволят да се присъединим към Европейския съюз?", попита той.

"Европейската система може да загуби, ако думите не са придружени от дела", каза Зеленски.

27-те държави са разделени по въпроса за кандидатурата на Украйна за членство в Евросъюза. Докато много страни, главно от Източна Европа, подкрепят членството на Украйна, някои, като Нидерландия и Дания, се опасяват, че Украйна не е готова.

Ако Украйна получи "статут на кандидат", това ще постави началото на потенциално десетилетен процес на преговори и реформи, които ще са необходими, преди Украйна да се присъедини официално към Европейския съюз.

#ЕС #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »