Ахмед Башев: Още влачим тежкото наследство на САПАРД

Ахмед Башев: Още влачим тежкото наследство на САПАРД
След години на съдебни дела и досъдебни производства, все още има общини бенефициенти по САПАРД с неразплатени средства по отдавна завършени проекти, отчете Ахмед Башев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините още страдат от „тежкото наследство“ на САПАРД заради делото за пране на 12,8 млн. евро от предприсъединителната програма, обяви зам.-председателят на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и кмет на Гърмен Ахмед Башев.

„Още влачим тежкото наследство по САПАРД. След години на съдебни дела и досъдебни производства все още има общини бенефициенти по тази програма с неразплатени средства по отдавна завършени проекти“, отчете Ахмед Башев, цитиран от БГНЕС.

Той присъства на годишната среща на българските местни власти в Пловдив, където в понеделник сутринта се провеждат няколко паралелни форума за проектите на общините по ОП „Околна среда“, ОП „Регионално развитие“, ОП „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата за развитие на селските райони.

„2/3 от всички 1800 общински проекта по Програмата за развитие на селските райони не са били одобрени за финансиране през настоящия програмен период“, съобщи още зам.-председателят на сдружението на общините.

В рамките на форума за ПРСР Ахмед Башев отбеляза, че одобрените проекти обхващат едва 1/5 от населението и населените места в селските райони.

Все пак със средства от програмата се подобряват базовата инфраструктура и услугите за над 720 000 жители в 800 населени места.

От НСОРБ настояват приоритетно да се подписват договори и да се изпълняват проекти в сектора „горско стопанство“.

Общините искат да разберат и дали ще има пари за инвестиции в хидромелиоративна инфраструктура.

Те питат дали ще има допълнителен прием или списък от проекти резерви по две от най-важните общински мерки по програмата - мярка 321 и мярка 322, с пари, от които се изгражда и базова инфраструктура като пътища, сгради, водопроводи и канализация.

В отговор на техните въпроси зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова обясни, че може и да има допълнително пари за двете мерки, като идеята е да няма допълнителен прием, а парите да се дадат за вече подадени през тази година проекти.

Земеделското министерство ще изпрати запитване до Брюксел дали може да се преразпределят към мерките 321 и 322 общо 233 млн. евро, неусвоени до този момент по други мерки от програмата.

Ако това стане, ще има допълнително 202 млн. евро за мярка 321, а останалите ще бъдат за мярка 322.

Те искат да знаят отрано с какъв финансов ресурс ще разполагат през следващия програмен период след 2013 г. и предлагат да има по-малко мерки, но такива, които да отговарят на най-големите им потребности.

„През новия период трябва да запазим и разширим обхвата на допустимите инвестиции и дейности, включително и пари за здравна и образователна инфраструктура. Трябва да подобрим критериите за допустимост и оценка и да осигурим равнопоставен достъп до финансиране“, отбеляза още Ахмед Башев.

#инфраструктура #Светлана Боянова #Програма за развитие на селските райони #ПРСР #ОП „Развитие на човешките ресурси“ #ОП „Регионално развитие“ #ОП „Околна среда“ #Ахмед Башев #НСОРБ #САПАРД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"