Виталий Кличко: Войната ще почука на вратата и на Германия

Виталий Кличко: Войната ще почука на вратата и на Германия
A A+ A++ A

Кметът на Киев Виталий Кличко призова Германия за допълнителна подкрепа на страната му, за да може тя да отблъсне руските атаки. Апелът бе отправен преди очаквана визита на германския канцлер Олаф Шолц в Украйна, предаде ДПА. В медиите се появиха съобщения, че Шолц планира по-късно този месец да посети Киев заедно с френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги.

„Нуждаем се от силната подкрепа на тримата лидери на най-важните страни, от налагане на санкции и доставка на оръжия“, каза Кличко пред германския вестник „Билд“ и отново призова за още боеприпаси и модерни оръжия.

Киев многократно е искал помощ от Германия, но Берлин се бави с отговора си.

Кличко каза, че от разговори с военни научава, че обещаните оръжия пристигат, но не и в очакваните от украинците количества. „Това означава, че ние губим част от територията си, губим животи“, заяви Кличко.

Според него визитата в Украйна на тримата лидери ще даде повече яснота за ситуацията в Украйна. „Мисля, че бихте могли да разберете ситуацията по-добре, ако видите с очите си градове като Буча“, обясни Кличко. „Вярно, че не е като през март, когато руските войски тъкмо се изтеглиха от градовете. Но когато тримата държавни ръководители видят положението със собствените си очи и разговарят с хората, те ще усетят колко е важно да ни подкрепят. С всичко – с оръжия, с пари, с хуманитарна помощ“, допълни той.

В същото време, макар да се вижда, че руските сили се фокусират върху Южна и Източна Украйна, кметът на украинската столица предупреди, че тя изобщо не е в безопасност. „Киев беше и си остава мишена“, посочи той.

Руският президент Владимир Путин има претенции към всички територии, принадлежали в миналото на страната му, допълни Кличко. „Интересът му не се изчерпва с Киев, нито с полската граница. Той ще стигне толкова далеч, колкото му позволим“, прогнозира той. „Войната ще почука и на вратата на германците“, заключи кметът на Киев.

БТА

#Виталий Кличко #война #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »