Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години
A A+ A++ A

Войната в Украйна може да продължи години. Това каза ръководителят на НАТО в неделя, на фона на засилените руски атаки, след като Европейският съюз препоръча Киев да стане кандидат за присъединяване към блока.

Йенс Столтенберг заяви, че доставката на най-съвременно въоръжение на украинските войски ще увеличи шансовете за освобождаване на източния му регион Донбас от руски контрол, пише германският вестник „Бил дам Зонтаг“. „Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не трябва да спираме да подкрепяме Украйна”, каза генералният секретар на военния алианс и допълни: „Дори и разходите да са високи, не само за военна подкрепа, но и заради покачващите се цени на енергията и храните“.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, също говори през уикенда за необходимостта да бъдем подготвени за дълга война. Това означава да се гарантира, че „Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от нашественика“, пише Джонсън в лондонския „Сънди таймс“. По думите му времето е жизненоважен фактор. „Всичко ще зависи от това дали Украйна може да засили способността си да защитава своята територия по-бързо, отколкото Русия може да поднови способността си да атакува“.

Говорейки пред репортери в събота, Джонсън подчерта необходимостта от избягване на „умората от Украйна”. Тъй като руските сили „откъсват напред сантиметър по сантиметър”, съюзниците трябва да покажат на украинците, че са там, за да ги подкрепят дълго време, каза още британският премиер.

Украйна получи значителна подкрепа, когато Европейската комисия препоръча страната за статут на кандидат - решение, което се очаква страните от Европейския съюз да одобрят на среща на върха тази седмица. Това би поставило Украйна по пътя да реализира стремеж, смятан за недостижим преди нахлуването на Русия на 24 февруари, дори ако членството може да отнеме години.

 

Източник:БГНЕС
Снимка: стоп кадър
 

#НАТО #Йенс Столтенберг #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »