ВИДЕО 28 чеченци са избити в Северодонецк, Украйна готви атаки по руски петролни бази

ВИДЕО 28 чеченци са избити в Северодонецк, Украйна готви атаки по руски петролни бази
A A+ A++ A

При боевете за Северодонецк са ликвидирани 28 нашественици от чеченския отряд „Ахмат“ за седмица. Броят на ранените е най-малко 47. Това съобщи журналистът и блогър Роман Цимбалюк, цитиран от украинската информационна агенция УНiАН. Цимбалюк отбеляза, че кадировците са понесли загуби въпреки факта, че не са участвали в преки битки с украинските бойци.„Отрядът „Ахмат“ не участва в преки бойни действия, а само в „почистването“ на улици и къщи“, пише Цимбалюк.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски пък предупреди, че Украйна ще отговори на ракетни атаки срещу петролни складове.

Нашествениците се опитват да влошат ситуацията с недостига на гориво, като обстрелват петролната инфраструктура, добави той.

Според президента руснаците се готвят за нападение към Харков и в района на Запорожие.

„Те отново обстрелваха нашата петролна инфраструктура – Искат да влошат ситуацията с горивото. Разбира се, ние ще отговорим и на това“, заяви Зеленски.

Междувременно американският Институтът за изследване на войната ISW съобщи, че руските нашественици засилват позициите си в Запорожие заради успешното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, съобщава УНiАН. Изданието пише, че на окупаторите не им достигали ресурси за настъпление в Северодонецк.

В същото време Ройтерс, цитирана от БТА, предаде, че Володимир Зеленски е изразил очакване Русия да засили атаките си през тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство.

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от руския президент Владимир Путин, когато той нареди инвазията: южната съседка на страната му да остане извън западната сфера на влияние. В петък Путин увери, че няма "нищо против" членството на Украйна в ЕС.  Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната, отбелязва още Ройтерс.

На бойното поле, руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти се опитват да превземат изцяло Донбас - източния украински регион, който бунтовниците вече контролират частично от 2014 г. Главната цел на офанзивата сега е Северодонецк. Вчера Русия обяви, че е превзела Метьолкино - село в източните покрайнини на промишления град в Луганска област, и че много украински бойци са се предали. Украинската армия призна за руски "частични успехи".

Предалите се вчера в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон "Айдар" са започнали да дават показания срещу свои бойни другари, заели позиции в химическия завод "Азот" в Северодонецк, заяви пред ТАСС източник от "Народната милиция" на провъзгласената от сепаратистите "Луганска народна република" (ЛНР).

Той каза, че преговорите за деблокиране на предприятието засега не се увенчават с успех, като обвини "чуждестранни наемници", че пречат.

Вчера лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че подразделения от руската република и силите на ЛНР приключват последния етап от прочистването на Метьолкино.

Губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай каза, че руската армия контролира "основната част" от Северодонецк, но не и целия град, след интензивни сражения. Гайдай призна също, че руска атака срещу Тошковка, на 35 километра на юг, е постигнала "известен успех".

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път съобщенията на воюващите страни.

#Володимир Зеленски #Украйна #Северодонецк #чеченци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"