Евростат: България е на дъното в ЕС по покупателна способност и БВП на човек от населението

Евростат: България е на дъното в ЕС по покупателна способност и БВП на човек от населението
A A+ A++ A

България е на дъното в Европейския съюз по показателите покупателна способност и брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, сочат данните на Националния статистически институт, базирани на първите експресни оценки за 2021 година. 

"Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата.Според данните то варира между държавите - членки на ЕС, от 63 до 146% от средното равнище в EС-27", сочи статистиката. 

Девет държави членки регистрират ФИП на човек от населението над средното за ЕС-27 равнище през 2021 година. Най-високо е в Люксембург - 46% над средното за ЕС-27 ниво. В Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция нивата са 10% или по-високи от средните за ЕС-27.

ФИП на човек от населението за тринадесет държави членки варира от средното равнище за ЕС-27 до 25% по-ниско. В Италия, Литва, Кипър и Ирландия равнищата на ФИП на човек от населението са до 10% под средното за ЕС-27, a в същото време в Словения, Испания, Чехия, Полша, Португалия, Румъния и Малта са от 11 до 20% по-ниски. В Естония и Гърция са съответно 21 и 23% по-ниски от средното равнище за ЕС-27.

Пет държави членки бележат ФИП на човек от населението с 25% и повече под средното за ЕС-27 равнище. В Хърватия, Латвия, Унгария и Словакия е от 27 до 30% по-ниско от средното за ЕС-27.

В България ФИП е с 37% по-ниско от неговото средно ниво за държавите от ЕС-27.

По показател на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, България отново е на дъното на класацията с  55%. В Люксембург той е 277 процента. 

БВП на човек от населението е основният измерител на икономическата активност и също показва значителни разлики между държавите членки. През 2021 г. БВП на човек от населението, измерен в СПС, е в границите от 55% в България до 277% в Люксембург спрямо неговата средна величина в ЕС-27. Десет страни отбелязват нива на БВП на човек от населението над средното ниво за ЕС-27 през 2021 година.

#ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"