Зловещите "Сармат"-и са готови! С тях Русия може да унищожи половин Европа

Зловещите "Сармат"-и са готови! С тях Русия може да унищожи половин Европа
A A+ A++ A

Първата ракетна система "Сармат", която може да поразява цели за броени минути, ще бъде приета на бойно дежурство много по-рано от предвиденото. Още в края на годината страховитото оръжие, с което Москва плаши целия свят в последната година, ще е налично. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин пред завършващи военни вузове. До сега се смяташе, че "Сармат"-ите ще са готови не по-рано от есента на 2023 г.

През май шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви пред ученици и студенти, че "Сармат" може да унищожи половината крайбрежие от континента, който Русия сметне за враждебен. А седмица по-рано заплаши, че руските ядрени сили могат да ликвидират НАТО за "не повече от половин час". Съвсем наскоро пък във връзка с това, че България, Черна гора и Северна Македония не пуснаха руския министър на външните работи да прелети през небето им за Сърбия, Рогозин написа в социалните мрежи, че "Сармат" няма да иска разрешение за прелитане, напомня лупа.бг.

Според Путин руската армия и флот се усъвършенстват във всички сегменти, "няма съмнение, че ще бъдем още по-силни". "Сега страната преминава през нова серия от изпитания. А всички знаем колко внимателно целият свят и нашата страна се отнасят към случващото се в гражданската сфера. Да, има ограничения, да, те се преодоляват по различни начини, но определено се преодоляват и ще бъдат преодолени", каза Путин.

Руската армия е започнала да получава системи за противовъздушна отбрана С-500, съобщи още Путин. Обсегът на действие на С-500 е 600 км. Твърди се, че е способен да открива и поразява едновременно до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек.

Снимка: Стоп кадър/YouTube/МО на Русия

 

 

#Сармат #Русия #въоръжаване #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »