Радев: Френското предложение за РСМ е най-доброто, МС да не се крие зад НС

Радев: Френското предложение за РСМ е най-доброто, МС да не се крие зад НС
A A+ A++ A

Министерски съвет да спре да се крие зад Народното събрание по отношение на темата за Северна Македония, тъй като той е водещата институция, която да вземе решения. Това заяви президентът Румен Радев, който е в Пловдив заедно с вицепремиера Илияна Йотова за откриването на Национална конференция за българския език „Език свещен“ в Пловдивския университет.

Според президента има много работа по двустранния протокол, който е същината на споразумението ни с РСМ, но определи френското предложение като най-доброто към момента.

„Нашите френски партньори споделят нашата позиция, че въпросът с отстояването на гражданските парва трябва да се отстоява и да бъде издигнат в съвета на Европа. Промяната на конституцията на РСМ вече е заложена в преговорната рамка“, заяви Радев.

Той призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, тъй като това е само първа крачка.

„Освен преговорната рамка, вторият важен документ е двустранен протокол, който се изработва от нас и С. Македония, защото преговорната рамка най-общо описва самия процес. Френското предложение е преговорна рамка, но същността - промяната на историята в учебниците, реабилитирането на жертвите и прочие зависи от нас и двустранния протокол. ЕС именно на тази база ще следи дали се спазват споразуменията“, каза още той.

Според държавния глава трябва да се предприемат конкретни действия.

„Отговорните институции да започнат да залагат липсващите звена в този двустранен  протокол, защото ако той не бъде прецизиран, самата рамка е излишна.  Трябва да се прецизира и самия европейски контрол“, коментира още президентът.

Той отправи призив и към лидерите в РСМ.

„Време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето, защото пътят към ЕС е път към бъдещето“, каза той.

Относно липсата на кворум в парламента и предстоящия вот на недоверие, Радев каза:

„Очаквам разум, българите го очакват. Въпросът с властта не е основният проблем в българската държава, проблемите на българите са основни“.

Снимка: трафикнюз

#Румен Радев #РСМ #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"