Преди пика на летния сезон: 53 плажа по Южното Черноморие са неохраняеми

Преди пика на летния сезон: 53 плажа по Южното Черноморие са неохраняеми
A A+ A++ A

53 плажа по Южното Черноморието това лято остават неохраняеми. Областната управа в Бургас е обявила обществена поръчка, за да намери спасители за 10 от атрактивните ивици, които са останали без концесионер.

„Неохраняемите плажове в Бургаска област са 53. За 10 от тях има осигурено финансиране за водното спасяване през настоящия летен сезон. Областна управа е обявила вече обществената поръчка, тя е за периода от 1 август до 30 септември. За два от най-посещаваните плажа по Южното Черноморие, Царево- Василико и Черноморец, ще се търсят морски гардове чрез пряко договаряне още от 1 юли”, каза пред БГНЕС областният управител на Бургас - Стойко Танков.

Голяма част от неохраняемите плажове се намират в близост до други, които има спасители и реанимационен екип. От Асоциацията на концесионерите на плажове имат предложение.

„Когато има неохраняем плаж, който държавата трябва да го обезопаси, да бъде предлаган на най-близкия охраняем плаж, защото ние имаме тук пълен екип от спасители, пълен екип от спасително оборудване. Добре е също на неохраняемите плажове да има табела с посочен телефон на най-близкия охраняем плаж, за да може при нужда посетители и евентуално родители на даващия се да сигнализират”, коментира Николай Димитров- зам. председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

От областната управа в Бургас настояват за законодателни промени - да се предоставят неохраняемите плажове за стопанисване на общините, които всъщност прибират 50% от концесионните възнаграждения.

Близо 100 спасители са необходими за 10-те плажа. На останалите над 40 ще бъдат поставени информационни табели, че са неохраняеми. 

#лято #плаж #туризъм #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »