Атанасова: Преди години ГЕРБ отвори вратата на ЕС за Северна Македония

Атанасова: Преди години ГЕРБ отвори вратата на ЕС за Северна Македония
A A+ A++ A

Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде БГНЕС.

Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г.

„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС“, каза тя и благодари на нашите партньори от Европа, че приеха загрижеността на София.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »