Хаос по летищата в Европа, засегна и Варна

Хаос по летищата в Европа, засегна и Варна
A A+ A++ A

Хаосът по летищата в Европа започва да засяга и българските аерогари. Снощи (петък, 24.06) бъркотия тастъпи и на Летище Варна заради закъсняващ полет на Wizz Air, съобщи TravelNews. Самолет на авиокомпанията за Лутън в 19.30 ч. не е излетял, тъй като все още не е пристигнал от Великобритания. Хората получават съобщения на телефоните за закъсняващия полет чак в 19.20 ч., който е отменен за 22 часа. Други полети също закъснявали. Летище Варна и заведенията в него са препълнени. Пътниците са изнервени от дългото изчакване, пише "Сега".

Хаос по летищата може да провали почивката на стотици туристи това лято в Европа. Причината са закъснения и отменени полети заради липса на служители. Това се усеща вече във Великобритания, Германия, Нидерландия и др. Отделно започнаха стачки на служителите в авиокомпаниите. Синдикатите на заетите в авиацията в Португалия и Испания обявиха готовност за протест. Те настояват за по-добро заплащане и условия на труд. Протест обявиха и от Скандинавските авиолинии. Към тях се включиха пилоти от Дания, Швеция и Норвегия.

Продължава недоволството на наземния и кабинния персонал на летището в Брюксел. Отменени са над 300 полета. Според служителите в авиокомпаниите през лятото пътуването със самолет ще е истинско предизвикателство заради липсата на персонал, който беше освободен по време на пандемията от Ковид.

Бъдещият Терминал 3 на Летище София ще е без ръкави за извеждане на пътниците към самолетите. Това обяви  изпълнителният директор на „СОФ Кънект“ Хесус Кабайеро, която компания е концесионер на аеропорта, съобщи Travelnews. Пътниците ще излизат пеш директно до самолетите от Терминал 3. Ръкави не са необходими, защото ще бъде ползван основно от нискотарифните авиокомпании, обясни Кабайеро. Според него те съответно търсят по-ниски цени, а и са основният пазар на летището.

Терминал 3 ще бъде пряко свързан със сегашния Терминал 2, на който ще бъдат увеличени ръкавите с три, като ще могат да посрещат и най-големите самолети от типа А380 и Боинг 747. Изграждането на новия Терминал 3 ще започне през 2024 г. и трябва да влезе в експлоатация през 2030 г., както е записано в концесионния договор.

На Терминал 2 ще бъде внедрена нова система за управление на багажа, която ще доведе до самостоятелното му поставяне на лентите при онлайн чекиране. Гишетата ще бъдат променени и увеличени. Зоната за вътрешни полети ще бъде преместена, за да имат пътниците достъп до търговската зона и заведенията. Линиите за проверка на личния багаж ще бъдат увеличени от 6 на 11 пункта. Предвижда се удвояване на багажните ленти в зоната за пристигане, подчерта Хесус Кабайеро. Търговската част ще бъде увеличена на 2000 кв. м с нови магазини, ресторанти, кафенета. От 1 юли 2022 г. швейцарската компания Dufry ще поеме безмитната търговия на летището. Новите Duty free магазини трябва да заработят до края на тази година или началото на 2023 г.

За ресторантската част и заведенията ще бъдат обявени търгове, като засега са проявили интерес 7 компании, от които 3 международни и 4 местни. Новите обекти ще заработят от догодина. Бизнес салоните ще бъдат преместени на ниво 2 над информация, като ще имат гледки към Витоша и към самолетите. За чистотата на летището вече се грижи външна фирма – германската Sasse Group, която обслужва 12 летища в Европа.

Докато тече ремонтът на Терминал 2, ще продължава да работи и Терминал 1. След завършването на реконструкцията, първият и най-стар терминал ще бъде затворен за пътници. Самолетите ще бъдат пренасочени към Терминал 2, който ще може да обслужва до 15 млн. пътници на година. Терминал 1 ще бъде обновен и ще обслужва малки частни самолети и ВИП гости. Сегашната ВИП зона ще бъде също ремонтирана.

Снимка: Летище Варна

 

#хаос #летища #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »