Киев отстъпва и Северодонецк, в Лисичанск текат сражения

Киев отстъпва и Северодонецк, в Лисичанск текат сражения
A A+ A++ A

Руските и проруските сепаратистки сили са влезли днес в град Лисичанск, в Източна Украйна, и по улиците на града се водят сега боеве, предаде Франс прес, като се позова на представител на проруските сепаратисти. Новината съобщи в "Телеграм" подполковник Андрей Марошко от проруските сепаратисти. Той поясни, че някои предприятия в града са вече превзети и че по улиците има сега сражения.

Тази новина не може да бъде потвърдена на този етап от независим източник. 

Лисичанск е съседен на Северодонецк, откъдето вчера украинските сили получиха заповед да се оттеглят. Двата града са разделени от река Донец.

Новината, касаеща Лисичанск, идва в момент, в който руските сили и техните съюзници, проруските сепаратисти, спечелиха територии в последните дни в тази зона, която е сцена на ожесточени сблъсъци в последните седмици.

Същевременно кметът на Северодонецк Олександър Стрюк заяви, че руските сили са го окупирали напълно след седмици на сражения и бомбардировки, предаде Ройтерс.

"Градът е сега под пълна окупация на Русия. Те се опитват да установят свой собствен ред. Доколкото ми е известно те са назначили някакво командване", заяви Стрюк по националната телевизия.

Същевременно ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че всички цивилни са изведени от подземията на завода "Азот" в Северодонецк, предаде ТАСС. По-рано пак той каза, че от завода са евакуирани 800 цивилни.

Представителят на проруските сепаратисти Марошко също потвърди тази информация и каза, че руските и проруските сили са поели контрола върху завода "Азот", допълва Франс прес. Друг представител на сепаратистите - Иван Филипоненко, също каза, че от комплекса са евакуирани 800 цивилни.

Източник: БТА

Снимка: стоп кадър

 

#войната в Украйна #Северодонецк #Лисичанск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »