Костадинов: НС е идейно импотентно, няма да говорим с никоя фракция вътре

Костадинов: НС е идейно импотентно, няма да говорим с никоя фракция вътре
A A+ A++ A

На тези избори отиваме като на референдум – за и против еврото, за и против членството в НАТО, за и против санкциите срещу Русия, за и против американските бази в България, за и против досегашният статут на България в ЕС като член, който трябва да бъде предоговорен, защото не е изгоден за българския национален интерес.

Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов преди парламентарната му група да влезе на консултации при президента Румен Радев.

За Костадинов изборите ще са символичен референдум, който ще определи посоката на България.

Президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. За разговори той посрещна представители на „Възраждане“.

Президентът Румен Радев заяви, че най-важната криза от всички е кризата на доверие. Решението на проблемите може да стане от силите, които носят доверието на гражданите. Затова е важно управлението да може да се базира на нови идеи, но и на политически опит, а всяка политическа сила да отстоява своята визия, но и да прави компромиси.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поздрави президента за бързата реакция, което показва загриженост за ситуацията в страната. Костадинов призова за предсрочни избори, колкото по-скоро, толкова по-добре. България няма повече време за губене, каза Костадинов. Според него този парламент се е изчерпал, а предсрочните избори ще са като референдум за бъдещето на страната. Каза, че ако получат третия мандат, ще го върнат.

"Вашата партия е характерна с ярките и категорични позиции по редица обществени проблеми и затова е важно за обществото да знае политическата ви оценка, дали това НС има потенциал да създаде ново управленско мнозинство. Как вие виждате за успешна формула за излизане от политическата криза и виждате ли от заявените позиции за ваше участие в тези процеси? Какво мислите за предстоящо участие в коалиция, защото това показва практиката - необходима е ясна политическа култура за работа във формат на коалиция, без която България няма как да излезе от настоящата политическа криза", коментира Радев.

Костадин Костадинов отговори на Радев, че показва бързина и адекватност със своите действия, съгласно конституционните му задължения.

"Нашето виждане за основният и най-бърз начин за решаване на тази политическа криза са предсрочните избори - колкото по-скоро, толкова по-добре. Насрочването на тези консултации са ясен знак към обществото, че оценявате ситуацията в цялата си сериозност и няма време за пилеене. Това не е само криза на доверие, за съжаление се съчетава с инфлационна и икономическа криза, която тепърва започва да се развихря. Ние считаме, че този парламент е напълно изчерпан. Не смятаме, че можем да имаме разговори с която и да е от политическите сили, особено с оглед на гласуването по отношение Македония, където се очертаха разломни каньони. Най-доброто решение е да отидем на избори като на референдум за бъдещето на България. Обществените нагласи не са като преди 6-7 месеца. Ситуацията е динамична не само в България, но и по света", заяви Костадинов.

"Ако решите да връчите третия мандат на "Възраждане", ние ще ви го върнем веднага, за да може да не се губи време и да има нови избори преди началото на зимата", завърши лидерът на партията.

В понеделник кабинетът "Петков" официално подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно представените партии. Вчера от БСП и ИТН не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отложени.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори.

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

 

 

 

#Костадинов #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »