ЕС удължава използването на ковид сертификатите

ЕС удължава използването на ковид сертификатите
A A+ A++ A

Страните от Европейския съюз днес одобриха удължаването на правилата за ковид сертификатите с една година до края на юни 2023 година, предаде Асошиейтед прес. Една от причините е нарастващият брой нови случаи на коронавирус преди началото на летния сезон.

Сертификатите бяха въведени през юли миналата година, за да се улесни пътуването в 27-членният съюз по време на пандемията. Те са успешен инструмент, който дава възможност на гражданите от ЕС да пътуват в рамките на съюза без ограничения, като поставянето под карантина например. Държавите от ЕС са издали близо 2 милиарда сертификата.

Документът потвърждава, че притежателят му е ваксиниран срещу коронавируса, че има отрицателен резултат от тест или е преболедувал инфекцията.

Европейският съвет заяви, че мерките могат да бъдат отмени и по-скоро. Поради подобрилата се ситуация през последните няколко месеца повечето страни в Евросъюза отмениха мерките срещу заразата, но увеличаващият се брой положителни проби в резултат на нови варианти на вируса кара правителствата да преосмислят стратегиите си.

Пример за това е Франция, където министърката на здравеопазването Брижит Бургиньон тези седмица препоръча на хората отново да носят маски в пълни с хора помещения и в градския транспорт.

Източник: БТА

#ковид сертификати #ЕС #удължава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »